17 Ekim 2020 Cumartesi

BALIK HALİNE KASA KASA GİDEN BALIKLARDAN, BALIK HALİNDEN KASA KASA BALIK GELEN GÜNLERE.....

 


Hey gibi Beykoz Hey denecek bir fotoğraf karesi...Kohei Kihara Arşivinden...Beykoz son çeyrek asır, yada yarım asır bir yana bırakılır ise hep Ormancı ya da Balıkçı kasabası olarak anılmıştı...tabii ki barındırdığı 3 fabrika ile de işçi kasabası olarak da anılmıştı.

Bir zamanlar Boğaziçi'nde çıkan en güzel balıklar Beykoz önlerinde tutulanlar olurdu...hele ki dalyanından Kılıç Balığı çıkığı günlere ait nostaljik resimlere de ara sıra rast gelmeniz mümkün..


Beykoz'un Namlı Balıkçı reisleri vardı...bugün isimleri bile unutulan nice balık cinsleri ağlardan bereket olarak fışkırırdı adeta...onlarca, yüzlerce, binlerce kasa Kumkapı'daki Balık haline gider oradan da İstanbulluların masalarına renk ve tat katardı...ya şimdilerde? 




Tam tersi bir olay söz konusu ki artık her Sabah Balık Halinden gelen Balıklar ilçedeki değişik balık tezgahlarını mesken edinmiş durumda...bir zamanlar kıyılarda, sahilde balıkçı motor ya da teknelerini bekleyen vatandaşlar şimdilerde soğuk hava depolu araçları bekler oldu tezgahlarının önünde...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder