25 Aralık 2020 Cuma

BEYKOZ TARİHİNİN EN HÜZÜNLÜ MAÇLARINDAN BİRİSİ ALİ SAMİ YEN STADINDAKİ ESKİŞEHİR MAÇI İDİ...1983-84

 


Tarihler 27 Mayıs 1984 Pazar gününü göstermekte idi...Ali Sami Yen Stadı tarih günlerinden birini yaşamaktaydı...

Ali Sami Yen Stadı tarihinde bir Anadolu Takımı ilk kez bu kadar kalabalık bir tribüne sahipti...Eskişehirspor'a Türkiye 1.Ligine çıkabilmek için beraberlik yeterken, yılların takımı Beykoz ise alacağı beraberlik ve galibiyetin yanı sıra rakiplerinden gelecek maç skorlarının da önem arz etmesi nedeni ile oldukça stresli idi.




Beykoz Spor Kulübü Yönetimi bu müsabakanın kendi ev sahipliğinde göründüğü için her zaman maçlarını oynadığı Anadoluhisarı Spor Akademisi Stadında oynanmasını istemekte idi. Ancak İstanbul Valiliği İstanbul'a 10 binden fazla Eskişehir taraftarının geleceğini söylerken, buna Beykoz taraftarlarının da 5000 kişilik stadı dolduracağını de ifade edip Akademi Stadının güvenlik açısından oynanmayacak bir yer olduğuna karar verip maçın Ali Sami Yen Stadında oynanacağını tebliğ etmiş idi.

Beykoz 1983-84 Sezonunda çok sıkıntılı süreç yaşamıştı...birkaç yöneticinin özverisi ile var olma mücadelesi veren Türk Futbolunun bu ilk kulüplerinden biri Menisküs Ameliyatlı 2 emektar kaptanına yani Adanaspor'dan Sakatlığı dolayısı ile ayrılan Rahmetli Günay Haznedaroğlu ve Cemil Akbay'ın moral-motivasyonu altında hazırlanmakta idi.




Düşenin dostu olmaz misali bazı futbolcular takımı bırakıp gitmiş bazılarını ise yönetim göndermiş idi. Sezon başında iddialı mı iddialı bir kadro kurdukları düşüncesinde idi yönetim. 15 Tane yeni transferin de dahil olması sonrasında 36 kişilik bir kadroya ulaşılmıştı. Takımın  Eski Futbolcularından Aydın Sümer Teknik Direktör, Saim Tayşengil ise Yardımcısı olmuştu.

Anadoluhisarı Spor Akademisin Toprak zemininde ilk maç Şampiyonluk hesapları yapan Samsunspor ile yapıldı ve golsüz beraberlikle neticelendi. Bir sonraki hafta sezonun ilk deplasman maçı için Ankara'ya giden Sarı-Siyahlılar Tümay ile bulduğu gol ile müsabakadan 1-0 galip dönerken taraftarlar heyecanlı mı heyecanlı idi.




Beykoz takımında iç saha maçlarında işler ters gitmekte idi...Ankara'dan mutlu dönen Sarı-Siyahlılar bu kez ikinci iç saha maçında Kırklarelispor ile golsüz berabere kalıp taraftarlarına ne gol ne galibiyet sevinci yaşatabilmişti. Sezonun ikinci deplasmanı için İzmir'e gidip Karşıyaka karşısına çıkan Boğaziçi ekibi aldığı 4-0'lık skorun ardından ilk yenilgisini acı biçimde yaşamıştı.




Bandırmaspor'a Anadoluhisarı Akademi Stadında 2-0 mağlup olan Beykoz takımında moraller iyice altüst oldu. Deplasman maçlarında Düzcespor'a 3-0, Ankara Sitespor'a 2-0 mağlup olunması ise tribünlerde hayal kırıklığı yaşatmakta idi. Bu arada İstanbulspor'u Federasyon Kupasında eleyen Sarı-Siyahlılar Vefa Simtel'e 2-0 mağlup olarak bir başka hüzünlü maçları geride bırakmış idi.

Beykoz Takımı haftalar sonra evindeki ilk puanını Tekirdağspor ile 1-1 beraberlik sonunda alabilmişti. Süleymaniye Sirkeci ile iç sahada Edirnespor ile deplasmanda golsüz beraberliklerin ardından Lüleburgazspor'u 3-0 mağlup eden Sarı-Siyahlılarımız evinde Göztepe'ye 2 golle teslim oldu.

Artık sezonun ilk yarı maçlarında sona gelinmiş Kiralık Dönemi gelip çatmıştı...Teknik Kadro gidecek isimleri Setrak, Hakan, Ümit, Murat, Kaleci Erdinç ve Ahmet olarak belirledi. İlk yarının son maçında Eskişehirspor'a deplasmanda 1-0 mağlup olundu.

Beykoz Takımı Kiralık Döneminde Giresunspor'dan sonraki sezonlarda Galatasaray'da başarılı futbolu ile tanınacak Muhammed Rıza Altıntaş'ı, Beşiktaş'tan Hacı Hasan Hacıhasnoğlu'nu transfer etmişti. Kaptan Cemil Akbay'da ise Menisküs sakatlığı ortaya çıktı.

İkinci yarı maçlarında Beykoz'daki çöküş devam etti... son haftadan bir maç önce Beykoz son derece kritik bir maça çıkacaktı. İlk yarıda Anadoluhisarı'nda 2-0 mağlup olduğu Göztepe ile deplasman maçına çıkacak olan Beykoz'da tek puanın bile hayati önemi vardı.

Bu maç öncesinde Eskişehirspor ile Şampiyonlukta kapışan Karşıyaka'nın gözü kulağı bu maçta idi. Beykoz bu maçtan puan alırsa son hafta maçında Eskişehirspor ile adeta final maçına çıkacaktı. Eskişehir kanadı, Beykoz'un ligde kalma umudunu koruması içi Karşıyaka'nın araya girip Kenttaşı Göztepe'nin Beykoz'a puan vereceği iddiasını spor medyasında dillendirmekte idi. Ama hiçte öyle olmadı Beykoz İzmir deplasmanından 3-1'lik mağlubiyet ile döndü.

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi sezonun son maç birçok takım için çok şey ifade etmekte idi. Beykoz bir mucize yaşayıp maçı kazanıp ya da berabere tamamlayıp düşme hattındaki Tekirdağspor'un maçında gelecek maç skorunu bekleyecekti. Gerçi Beykoz zoru başarıp maçtan tek puan kurtarsa da Tekirdağspor'un Petrolofis ile 2-2 berabere kalması sonrasında averaj ile küme düşen taran Beykoz oldu.

Ali Sami Yen Stadında oynamayı kabul eden Beykoz Takımı Yeniköy'deki Carlton Hotel'de kampa girdi...bir gün sonra maçın oynanacağı Ali Sami Yen Stadına giden Beykoz takımı Kapalı Tribün tarafında sağ tarafta sıkışıp kalmış taraftarlarının desteğini, tezahüratlarını zor duyabiliyordu...Eskişehir adeta bu maça akın etmiş idi...resmi rakamlara göre 17 bin biletli taraftar vardı tribünlerde...3-4 bin Beykozlu dışında tamamı Eskişehir'i destekleyenler idi.

Beykoz bir onur mücadelesi yapmakta idi...Eskişehirspor atakları yağmur gibi gelirken savunmada yıldızlaşan Libero Hacı Hasan  Hacıhasanoğlu tüm ataklara adeta tek başına set çekmekte idi. Beykoz'da ataklara cesurca çıkmakta idi...39.Dakikada Süleyman'ın çektiği şutta gol diye ayağa kalkmış isek de top meğerse yan ağlarda kalmıştı. İkinci yarıda 67.Dakikada bu kez Akbabalı Ahmet  bir gün sonraki Tercüman Gazetesinde çevre yolunda 120 çeken BMW gibi tanımlandığı atağa çıkıp kaleci Sinan ile karşı karşıya kaldığı anda vuruşu öncesinde Sinan'ın uçarak ayaklarından topu alması ile mutlak bir golden etmişti takımını.

Ben o maça 15-16 yaşında bir genç delikanlı olarak gitmiş idim...Anne tarafından akrabalık bağlarımızın olduğu Takım Malzemecisi Rahmetli Sefa Tarıcan ve diğer kardeşi Allah sağlık versin Levent Tarıcan ile malzeme çuvalını taşıyarak gitmiştim.

Numaralı tribünden maçı takip etmiş idim...yanımda Tarıcan Kardeşlerin üçüncüsü Zabıta Mesut Tarıcan abim vardı...Levent abi saha içinde olduğundan Rahmetli Sefa Abim yanımda tribünde idi...ağızlarımızdan dua eksik olmaz idi...takım masörü Rahmetli Nuri Abimiz de orada idi...arkama döndüğümde sağda solda aralara serpilmiş Beykoz taraftarları vardı...karşımızdaki Kapalı Tribün sağ kenarına sıkıştırılmış taraftarlarımızın sesini binlerce Eskişehirli susturmakta idi.

Neyse maç bitmiş Eskişehirsporlular şampiyonluk sevincini sahada yaşamakta o anlarda Tekirdağspor evinde Petrolofise yenildi Beykoz Ligde kaldı sesleri geldi...başladık mı göz yaşları altında bizde sevinmeye, hoplamaya zıplamaya...ne yazık ki çok geçmeden maçın berabere bittiği haberi gelince Kulüp Tarihinde ilk kez Amatör Lige düştüğümüz de tescillenmiş idi.

Tekirdağspor ile aynı puan ( 23 ), aynı Averaj ( 19 ) ile ligi tamamlamamıza karşın İstanbul'daki maçta 1-1 berabere kalıp, deplasmandan 2-0 mağlup dönmemiz sonucu küme düşmüştük. Gerçi gelecek sezon TFF 3.Liginin kurulması sonucu Profesyonel Liglerde yeniden mücadele etmeye hak kazanmış idik.

Bu arada Beykoz Takımının kadrosunu da hatırlatalım...Kalede Erdinç Erol-Yıldız Altınel-Hacı Hasan Hacıhasanoğlu-Aydoğan-Lütfü Soyer-Süleyman-Muhammed Rıza Altıntaş-Salih Demen ( Birol )-Ahmet Kaboğlu ( Suat )-Şenol Fidan-Kamil Özay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder