Hafta sonunda Gölcük'te oynanan TFF Bölgesel Amatör Lig 9.Grubuna dahil Gölcükspor-Anadoluhisarı İdmanyurduspor müsabakasında yaşanan olayların ardından Boğaziçi ekibinden kamuoyunu bilgilendirme açıklaması geldi.
Hakem, Emniyet, Federasyon: Kim Sorumlu?
Son günlerde yaşananlar amatör futbolun kaderi olmamalı. Ne sahada ne de tribünde can güvenliğini sağlayabiliyoruz, artık çocuklarımızı bile koruyamıyoruz. Her maçın ardından yeni bir kavga, yeni bir kan davası yaşanıyor. Kurallar ortada, cezalar belli. Peki neden uygulanmıyor? Neden şiddet gösterenlere zamanında ve caydırıcı yaptırımlar getirilmiyor?
Bir futbolcu, antrenör ya da yöneticinin rakibine fiziki şiddet uygulaması, hatta öldürme kastıyla hareket etmesi, cezasız kalacağına olan inancın bir sonucudur. Ardından mağdur taraf benzer bir tepki verir ve bu döngü haftadan haftaya devam eder.
Pazar günü oynanan maçta ilçe güvenlik kurulu rakip taraftara seyirci yasağı getirmişti. Yaklaşık 300 polis ve ilçenin tüm emniyet birimleri sahadaydı. Buna rağmen hakemin korku ve baskı altında aldığı kararlar, uzatma süresini keyfi şekilde 16 dakikaya çıkarmasıyla birlikte gerilimi giderek artırdı.
Olayların asıl nedeni açıktır: Hakem hataları ve maç yönetimindeki zafiyet. Maçın ardından sahada istenmeyen görüntüler yaşandı. Olaylar, hakem hataları ve tribünlerden yükselen gerginliğin etkisiyle kontrolden çıktı. Takımımız soğukkanlılığını koruma çabası göstermiş, ancak ortamın gerilimi önlenememiştir. Tüm güvenlik önlemlerine rağmen olaylar engellenemedi. Şimdi soruyoruz: Bunun hesabını kim verecek? Sadece şiddeti uygulayanlar mı, yoksa bu ortamı hazırlayanlar da mı sorumlu tutulacak?
Türkiye Futbol Federasyonu’na açık bir çağrımız var. Amatör futbol sizin için sadece bir maliyet kalemi ya da gelir kapısı değildir. Bu ülkenin gençleri için bir umut, barışın dili ve Türk sporunun temelidir. Ancak siz, amatör sporu siyasetin gölgesine teslim ettiniz. Bir olay yaşandığında bir telefon geliyor ve konu kapatılıyor. Hesap sorulmuyor, adalet işlemiyor. Bu anlayış amatör sporu bitirdi ve siz hâlâ bunun farkında değilsiniz.
Bu hafta Gölcük suçlu, haftaya Anadoluhisarı… Her hafta bir suçlu bulmak kolaydır. Ancak böyle devam ederse çok daha ağır olaylar yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Sorumlular bellidir: Hem şiddeti uygulayanlar hem de buna zemin hazırlayanlar.
Adaletin sağlanmayacağına inanan Hisar Gençlik Taraftar Grubumuz, yaşananların ardından akşam saatlerinde Gölcük’e giderek tepki göstermiş; bazı duvarlara yazılar yazarak ve takım otobüsünü boyayarak eylemde bulunmuştur. Bu tür tepkilerin büyüyen bir öfkenin sonucu olduğunu biliyor, ancak asıl çözümün etkin, hızlı ve caydırıcı adımlar atılmasıyla mümkün olacağını bir kez daha vurguluyoruz.
Spor Bakanlığı’nı, Türkiye Futbol Federasyonu’nu ve yerel kurumları göreve çağırıyoruz: Amatör sporu koruyun, adaleti sağlayın ve sorumluların hesap vermesini sağlayın.
Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder