Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ( SBF ), TFF Futbol Gelişim Direktörlüğü ile Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve
Spor Yüksekokul mezunları Derneğinin ( MUBESYOM ) tarafından ortaklaşa düzenlenen ve TÜFAD İstanbul Temsilciliğinin de katkıda bulunduğu " Futbolda Müfredat Bütünlüğü " Çalıştayı yapılan açılık töreninin ardından başladı.Çalıştay Koordinatörü Müslüm Gülhan'ın açılış konuşması ile başlayan programda, daha sonra MUBESYOM Başkanı Nihat Bostan, TFF Futbol Gelişim Direktörü Emrah Bayraktar, TFF Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ural Aküzüm, Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yorulmazlar, Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Muhittin Özbay ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Okur'un yaptıları konuşmalar ile başlayan açılış programında daha sonra güne not düşülecek toplu fotoğraf karesi çekildi.
Aynı zamanda Marmara Üniversitesi BESYO Mezunu da olan Şükran Albayrak'ın sunuculuğunu yaptığı açılış programında ilk konuşmayı Çalıştay Koordinatörü Müslüm Gülhan yaptı.
Gülhan, Türkiye'de değişik Üniversitelerde 100'den fazla Spor Bilimleri Fakültesi olduğu bilgisini verdikten sonra, " Spor Bilimleri Fakülteleri bünyesinde Futbol ile ilgili bir İhtisas Bölümü açılmalı. Maalesef Spor Bilimleri Fakültelerinde Futbol branşı eğitimleri üniversiteler bazında farklılıklar içermekte, hatta futbol dışı branşlardan öğretim görevlileri derslere de girebilmekte. Artık TFF'nin de Sorumluluğu altında Futbolda ortak bir müfredatın diğer paydaşlar ile yazılması, uygulanması gerekmekte. Üniversitemizden her yıl 500 mezun verilse buna 100 Üniversiteyi de eklediğinizde ciddi bir mezun sayısı ortaya çıkmakta. Yaptığımız bu Çalıştay ile bir bütünlük sağlamak, bir kontrol mekanizması ortaya çıkarmaya mecburuz. Antrenörlüğün bir meslek olarak tanınma sıkıntısı da var. " diye konuştu.
Açılış Programında ikinci olarak Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul Mezunları Derneğinin ( MUBESYOM ) Başkanı ve aynı zamanda Beykoz Voleybol Takımlarında uzun yıllar sporculuk kariyeri ile tanınan Nihat Bostan konuşmasını yaptı. Bostan Çalıştay'dan çok güzel sonuçlar çıkmasını beklediğini söylerken, 2010 yılında kurulan dernekleri hakkında bilgi aktarımında bulundu. " Biz de bu Çalıştay'a katkıda bulunan bir paydaş olarak Türk Futbolunu ileriye, başarılı günlere ulaşmasında önemli bir çalışma olduğu inancındayız " dedi.
TFF Futbol Gelişim Direktörü Emrah Bayraktar, " Kurum olarak eğitim içeriklerini Avrupa standartlarına getirdik. TFF olarak tüm Üniversitelerdeki Spor Bilimleri Fakülteleri ile işbirliği içinde olup Müfredat Bütünlüğü için gayret içerisinde olacağız " şeklinde konuştu.
TFF Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ural Aküzüm, TFF olarak Üniversitelerle futbola getirilecek uygulamalar için yapılacak işbirliğini önemsediklerini aktarırken, " Futbolda Bilimsel bir bakış açısı olmadan bir tarafın eksik kalacağı düşüncesindeyiz. Düşünün bugün Türkiye Milli Takımında 80-90 Milyonluk bir ülkeden 8-10 isim çıkıyor, ancak 3-4 Milyon nüfuslu ülkelerdeki Türk oyunculardan 16 kişi çıkıyorsa düşünülmeli. Ülkemizde dünyanın en çok ve nitelikli Spor Bilimleri Fakülteleri ülkemizde bulunmakta, bir BESYO Kültürü var...Türkiye bir futbol ülkesi, Kulüplerin bütçeleri çok yüksek, bu bütçelere karşın başarılı olup olunamadığı ayrı bir tartışma konusu. " dedi.
Çalıştayın ev sahibi ismi konumunda da olan Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yorulmazlar, " Çalıştayımız bizler için çok önemli, spor bizler için çok önemli ama eğitim camiasında yaşanan vahim olaylar nedeniyle hissettiğimiz üzüntüyü bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum " dedi
İyi eğitimciler ve onların bilgilerine ihtiyacın olduğunu söylerken, bu çalıştayı düzenlemelerin kendilerini mutlu ettiğini aktardı. " Futbol en çok ilgi duyulan, önde gelen spor dallarından birisi olma özelliğini halen korumakta. Ekonomisi, kendine özgü kültürü ile insanları arkasından sürükleyen bir gücü olduğunu biliyoruz. Futbolun bu evrensel özellikleri bu spor dalındaki gelişmeleri de beraberinde getirmekte. Bilinçli yaklaşım ve bilimsel temellere dayalı yöntemleri uygulayan ülkeler futbolda başarıyı yakalamışlardır. Bilimsel gelişmelerde gözlenen hızlı gelişmeler diğer dallarda olduğu gibi futbol özelinde de son derece önem arz etmektedir. Ural Başkanımız nezdinde TFF Yönetimini, futbol paydaşlarını Dünya Kupasına katılmamızdan dolayı tebrik ediyorum. İnşallah oradan da güzel sonuçlar ile dönerler ve halkımızı mutlu ederiz. Süper Lige çıkma başarısı gösteren başta Erzurumspor ve başında Üniversitemizden çıkan bir ismin olmasını da kutluyorum. " dedi.
Prof. Dr. Yorulmazlar konuşmasının devamında ise Çalıştay için yaklaşık bir buçuk aya yakın bir sürede uğraş verdiklerini vurgularken, " Bu verileri kağıda döktük ancak bunun uygulamasını paydaşlarla özellikle TFF, YÖK ve Dekanlarla, konseylerde bunların paylaşılması önem arz ediyor. Futbol bütün üniversitelerimizde önemli ama okulumuzun futbol kültürü çok farklı ve buradaki eğitimciler TFF bünyesinde uzun yıllar eğitici pozisyonda görevlerde bulunmuşlardır. Buna biz vizyon vermezsek başkasının vermesi zor. Bu yüzden bu yolda devam edelim ve bu işi sonuçlandıralım dedik. 2 sene önce futbol bilim kongresi ile start verdik, orada çıkan sonuçları hem kitap haline getirdik hem de sonuç haline getirip paylaşımını yaptık. Buradaki faaliyetin burada sona ereceğini kesinlikle düşünmeyin sonuna kadar bütün ekibimizle birlikte bunun peşinde olacağız. Ben en iyiyi yapmak için el ele vereceğiz. Futbolda Müfredat Bütünlüğü Çalıştayımızın hayırlı olmasını diliyorum " şeklinde konuştu.
Açılış programında konuşma yapan bir diğer isim ise Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Muhittin Özbay idi ve kendisinin de BESYO Mezunu olduğunu aktaran Özbay Çalıştayın hayırlı olması dileğinde bulundu. " Biz Türkiye Cumhuriyetinin geleceğine yatırım yapıyoruz, eğitimli, iyi, ahlaklı insan yetiştirme gayretindeyiz. Antrenör yetiştirmenin yanında bu vasıfları taşıyan çocuk ve gençleri de yetiştirme mecburiyetindeyiz. Onları yetiştirecek antrenörler, eğitimciler olarak da işin bu boyutunu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder