1 Aralık 2018 Cumartesi

BEYKOZ SÜS BALIKÇILIĞI ÇALIŞTAYINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Beykoz Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik Alanı Su Ürünleri Dalı öğretmen ve öğrencileri “Türkiye’de Süs Balıkçılığına Yeni Bir Bakış” konulu çalıştay düzenledi.

Beykoz Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda yapılan, Beykoz’da bir ilk olan çalıştayın amacı Türkiye’de 10 yıllık bir geçmişi olan süs balıkçılığı üretiminin eğitim ve sektör boyutuyla ele alınması şeklinde ifade edildi.
Ülkemizdeki akvaryum balıkçılığının masaya yatırıldığı çalıştaya Tokyo Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kohei Kihara, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr Mustafa Yıldız, Prof. Dr. Bayram Öztürk Doç. Dr. Aygül Ekici, Yrd. Doç. Dr. Ferhat Çağıltay, İl Milli Eğitim Mesleki Eğitim Şube Müdürü Serkan Gür, İstanbul Tarım İl Müdürlüğü temsilcileri, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Necla Çağlayan, Beykoz Denizciler Derneği temsilcileri, Beykoz Barbaros Hayrettin Paşa Meslek ve Teknik Anadolu lisesi okul yönetimi ve öğrencileri, akademisyenler, sektör temsilcileri katıldı.
Prof. Dr. Kihara Japon Balıkçılığı’nı Anlattı
Okulun kurucuları arasında yer alan çalıştayın onur konuğu Prof.Dr. Kohei Kihara ise süs balıkçılığının Japonya’daki ve dünyadaki durumu, dünü, bugünü, tropikal balık çeşitleri beta ve japon balıklarının ev ve sanayi tipi akvaryumlarda nasıl değerlendirildiği hakkında slayt eşliğinde bir sunum yaptı.
İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Necla Çağlayan: “Çalıştayın gençlerimize ve sektöre yön vermesini diliyorum” 
Çalıştayda konuşan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Necla Çağlayan, “Çalıştaya Beykoz’un denizcilik alandaki marka okulunun ev sahipliği yapmasından gurur duyduk. Üç bir yanı denizlerle çevrili ülkemizin çeşitli bölgelerinden temsilcilerin katıldığı çalıştayın, gelecek yıllarda da devamını diliyor, sonuçlarının gençlerimize ve sektöre yön vermesini temenni ediyorum.” dedi.
Okul Müdürü Fahri Muştu: “Çalıştayla İstihdam Tercihlerini Çeşitlendirmeyi Hedefliyoruz”
Okul Müdürü Fahri Muştu ise: “Ülkemizde, denizcilik alanında kalifiye eleman yetiştiren okulumuzun öncü kuruluş olması ilk amacımızdır.  Bu çalıştayda süs balıkçılığı konusunda ulusal duyarlılık oluşturmak, eğitimli personel yetiştirmek, öğrencilerimizi istihdama yönlendirmek, balık yetiştiriciliğini teşvik, sektördeki firmalarla kaynaşma, iş gücü imkânlarını arttırmak, su ürünleri dalını seçen öğrencilerin iç piyasadaki tercihlerini arttırmak hedefleriyle yola çıktık” şeklinde konuştu.
Türkiye’de süs balıkçılığının ekonomik değeri, personel ihtiyacı, üretim kapasitesi, sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı çalıştayda, süs balıklarında görülen hastalıklar ve korunma yolları ile akvaryum balıkçılığının eğitimdeki önemi gibi konular da değerlendirildi.
Öğle yemeği ve kokteylin ardından okulun içindeki Denizcilik Müzesi’ni gezen ziyaretçiler, okul yetkililerinden bilgi aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder