14 Haziran 2019 Cuma

TALİP ERCAN, " BEYKOZ TURİZMDE BAŞARABİLİR Mİ? "

TALİP ERCAN, ” BEYKOZ’A AİT DÜŞÜNCELER…”

Bir Eğitim-Öğretim Dönemi daha sona erdi…öğrenciler ve öğretmenler tatili başladı…sokaklar bu nedenle hareketli mi hareketli…mezuniyet günleri, veda günleri peş, peşe yapıldı. İşte bu genel tabloya baktığımda ilçemizde müthiş bir genç nüfus sayısı dikkatlerden kaçmıyor.
Beykoz Gençleri, ülke genelinde oluğu gibi gerek Yaz tatili döneminde çalışmak için gerekse de sabit, devamlı bir çalışma için iş aramakta. Araya tanıdıklar, akrabalar ne varsa sokulsa da maalesef iş imkanı yok. İlçe dışında iş arayan ya da çalışan genç sayımız ise gün geçtikçe artmakta.
Tabii ki bu tabloyu yakından takip edenler de yok değil, bunalımdaki sıkıntıdaki, genç bir yaşa geldiği için ailesinden para istemeye çekinen, isteyince de kırıcı, yaralayıcı cevapların muhatabı olan gençleri madde bağımlılığına, sigara-içki alışkanlığına bulaştırma niyetinde olanlar var.
Bu konuda acaba Belediyeler bir şeyler yapabilir mi? Mesela Beykoz Belediyesi ne gibi adımlar atabilir? Yaz Döneminde bu gençlere hem maddi katkı sunacak hem de güzel bir çalışma ortamı sunacak imkanları yaratabilir mi? Mesele Belediyemizin Meyve Bahçesi vardı, türlü türlü ürünlerin yetiştirildiği, işte bu alanların sayıları arttırılabilir mi? Hele ki Köy Statüsü ortadan kalkmış iken tahmin edilebileceği gibi Beykoz Belediyesine geçmiş birçok arazi var iken… mesela İstanbul’un merkezi yerlerinde Beykoz’u tanıtacak broşürler dağıtabilecek,  Beykoz Tanıtım Standında görevlendirilecek gençlere maddi anlamda da bir aktarım olabilir.
Evet, Beykoz İlçesi bundan sonra çok farklı bir yapıda olacak gibi…zaten Belediye Başkanımız Murat Aydın’ın da Turizme yönelik çok güzel projeleri, düşünceleri var gibi…ne yazık ki bu turizm potansiyelini harekete geçirecek bir profesyonellik mevcut değil. Düşünün ki bu ekonomik sıkıntı altında bir parça da esnafın imdadına yetişen Arap Turistler neden Beykoz’a gelmiyor? Neden AVM’lere mahkum oluyorlar? Turizm Sektörü neden Beykoz’u görmeden gelmekte?
Daha önceki yazılarımdan birinde Maşukiye örneğini vermiştim, Bayramda buraya gidenler araçları ile uzun kuyruklar oluşturmuş…eğlence-yemek-doğa her türlü avantajı paraya çevirebilen bir örnek orası. Peki Beykoz’un oradan eksiği ne? Maşukiye örneği neden Beykoz’a uygulanmasın? Murat Aydın Başkanımız bu yeri mutlak surette bir inceleyip-araştırsın, Beykoz’un özellikle eski köy yerlerinde bu sisteme  uygun çok yer bulunabileceği kanaatini tanımaktayım.
Google’dan Maşukiye yazıp demek istediğimi, örneği görebilirisiniz…bu tür alanların yapılması ile genç nüfusa da özellikle Yaz Dönemleri için de iş imkanı yaratılabilecektir. Maalesef Beykoz iç turizm olayında istediği performansı yakalayamadı…bu yönde çabalar yapılsa da maalesef sınıfta kalındı. Tur Operatörü Firmalar ile atılacak ciddi işbirliği adımları belki de kaderimiz değiştirmeye başlayabilir.
İstanbul’un tabiri caizse daha yeni yetme olarak tanımlanacak ilçeleri çağ atlarken, biz ilk çağlara geri döndük…bizim neden bir aquaparkımız olmasın, neden doğa sporları alanlarımız, ATV, Jeep, Gokart Alanlarımız olmasın? Bu konuda Beykoz Belediyesi ciddi adımlar atmalı…tamam Yaz Aylarında plaj, piknik alanlarına dışarıdan gelen müthiş bir kalabalık var, var olmasına da bu işe biraz çeşitlilik, alternatifler katılabilir…
Zamanlar değişik alternatifler olmaya başlayınca ilçe gençlerini işte o Beykoz’a gelen binlerce araca alternatif turizm alanlarını içeren broşürleri vermesi, medyada tanıtım-reklam hamlesi, tur operatör firmalarına başlangıçta belki de kasadan yapılacak harcamalar ile Beykoz için çok farklı başarılı sonuçlar alınabilir.
Mesela Beykoz Belediyesinin benim de şimdiye kadar anlamadığım birkaç ayda çıkan dergisi vardı, içeriğine birçok alakasız sayfa ile doldurula bir yayın organı, binlerce basılan bu dergilere verilecek para ile neler yapılabilirdi acaba? Peki o rakam Yaz’a girerken günlük gazetelere verilecek reklamlara harcansa farklı, karlı bir dönüşü olmaz mı idi? Murat Başkan tahmin ediyorum ki Belediyenin aylık bültenleri varken, bu dergi olayına bir son verecektir. Zaten Yerel Medyada da haberler çıkmakta, bir katkı da oraya aktarılsa?
Bu arada Yazı içinde Murat Başkanın ismi geçmiş iken, sayın Başkanım şu Beykoz Spor Kulübü Binası ile ilgili bir adım atmanız beklenmekte, Beykozlular yılların anısının olduğu o güzel köşede çayını Boğaziçi manzarası altında içmek istiyor. Bir de Paşabahçe Vapuru var, onca yıl ne yapılacağı belli olmadığından hurdaya çıkmaya başlayan o vapur…ya hurdaya gönderin ya da güzel bir cafe-restoran yapılabilir, ya da halka açık bir ihale ile bir firmaya kiralanabilir. Yenilen Beytaş Gümüşsuyu tesisinin ne zaman açılacağı da bir başka konu…
Şimdi bu yazımın geneline bakıldığında bu işler için maddi kaynakları Belediye nereden bulacak diyenler olabilir, bu güne kadar o kadar alakasız yerlere para aktarıldı, hizmet bedelleri ödendi ki…mesela Kış süresince iki elin parmak sayısı kadar insanın takip etmediği söyleşi, sohbet ortamları için, adı sanı duyulmamış her belediyede sahne alan sanatçılar için katılımcılara ne paralar ödenmiştir?
Bu arada Beykozlu sanatçılara da artık destek olunmalı…yukarıda da ifade ettiğim gibi, karne şenliği, bilmem e günü, bilmem ne bayramı ya da özel gün için çağrılan sanatçılara verilen paralar tahmin edilebilmekte…Beykoz’un değerlerine gizli bir ambargo uygulandı, örnek mi Ceyhun Şişmanoğlu…top, pop tamam da Beykoz’un ana eğlence müziği Karadeniz Müziği değil mi? Bu Yaz Beykozlu Sanatçılar Konseri yapılsa da bu sanatçı arkadaşların gönülleri alınsa
Edit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder