30 Eylül 2019 Pazartesi

MUAMMER ERCAN " SESİMİ DUYAN VAR MI ? "

NURLAR İÇİNDE YATSIN RAHMETLİ AHMET METE IŞIKARA 17 Ağustos 1999 depreminin ardından tam 20 yıl geçmesine rağmen bugüne kadar bir çivi dahi çakılmadı desek yalan olmaz sanırım. Hemen hemen tüm TV kanalları deprem çantası ile ilgili bilgilendirme yapmakta…

Hee birde depremde toplanma alanları ile ilgili yer tespiti yapılmakta. Adı üzerinde bilgilendirme özellikle doğru bilgilendirmeye söylenecek bir sözümüz olamaz. Hiç kimsede demiyor ki yaşam mücadelesi verdiğimiz evlerimizin büyük bir kısmı çürük diye.
Bugün Meclis toplansa radikal kararlar alınıp yürürlüğe girse dahi, yüz binlerce binanın yıkılıp yeniden yapılması oldukça zor. Böylesi büyük bir yapılanmaya ne devlette bütçe var, nede vatandaşlarda bu imkan var. Geriye bir tek bol bol dua etmek kalıyor. Dua demişken dünyada yaşayan milyonlarca insan Allah’a dua ediyor. Fakat bizler her zaman olduğu gibi sapla samanı karıştırıyoruz.
Zaten hali vakti yerinde olanların depremle,selle fazla işi de yok. Bizlerin oylarıyla seçilen BELEDİYE BAŞKANI, MİLLET VEKİLİ iş dünyasından TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB başkanlarının deprem endişesi olabilir mi! Televizyonlarda boy gösteren o popüler isimlerin hangisi çürük binada oturuyor acaba! Ya topçuya, popçuya ne demeli,bizlerden aldıkları maddi manevi desteklerle şöhreti yakalayanların evleri kale gibi sağlam. İş adamlarımızın hepsi olağan üstü korumalı güvenlikli binalarda oturmaktalar.
Geriye bir tek gariban,dar ve orta gelirli vatandaşlarımız kalıyor. Ne demişti rahmetli Ahmet Mete Işıkara deprem öldürmez bina öldürür. Bugünde kadar alakasız yerleri imara açan yetkililere bir dur diyen yok. İstanbul’un 39 ilçesinde yer alan bina ve iş yerlerinin %70’i çoktan ömrünü tamamlamış durumda. Yönetmenliğe uygun olmayan binaların biran önce yıkılıp,yerlerine sağlam konutların yapılması gerekiyor.
Siz bir düşünsenize Kartal ilçesinde çöken apartmanın enkazı,devletin bütün yetkilileri orada olmasına rağmen 1 ay gibi bir sürede kaldırıldı. Allah insan oğluna en büyük gücü vermiş akıl…Önce kainatın hakimi Allah’a inanacağız sonra ise bilim ve ilime. Standartlara uygun yapılan bir binanın ömrü dahi 45-50 sene.
Özellikle İstanbul da yapılan derme çatma binaların birçoğu depreme dayanıksız. Üstelik birde bu derme çatma binaların üstüne,kızım yada oğlum evlenecek diye atılan kaçak katlar var. Olası bir depremde hepsi birer tabut binaya dönüşmesi an meselesi.
Bu saatten sonra yapılacak fazla bir şeyin olacağını sanmıyorum. Bunun bilincinde olan TV kanalları halka bol bol deprem çantası hazırlamasını öneriyor. Birde bu milleti anlayabilmiş değilim bazı semtlerde 60-70 yıllık binalardaki dairelere trilyonları bulan fiyatlar veriyorlar.
Bizler bu kafayla bu anlayışla bu zihniyetle devam edersek Allah muhafaza yaşanan her deprem sonrası o malum sesi daha çok duyarız.
SESİ DUYAN VAR MI…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder