4 Ocak 2021 Pazartesi

BEYKOZ SÖZLÜ TARİHİ " YÜZYILLIK BEYKOZ HİKAYALERİ "

 


Beykoz İlçemiz hakkında birçok kaynak ve de kitapta değişik yaşanmışlıklar aktarılmış idi...bunlar içinde bir kitap var ki bugün Beykoz'da yaşayan tabiri caizse yaşını başını almış pek çok ilçe sakini için Beykoz tarihinde en güzel anıları içerdiği ifade edilmekte.
Kitap Beykoz Belediyesi tarafından vakti zamanında bana hediye edilmiş idi. Aslında bir anlamda benim de kafamda olan bir proje ile eşleşmekte idi. 1990 ve 2000'li yıllarda Beykoz Haber Gazetesinde yazdığım, görev yaptığım zamanlarda ilçem için tarihe not düşülecek haber ve yazı dizilerine imza atmış idim.

Özellikle " Kalpten Beykozlular " adlı yazı dizimde bugün hayatta olmayan ilçe tarihinin önemli, iz bırakan simaları ile tam sayfa röportajlarımız olmuştu. Bunlardan bazılarını Nazım Alpman'ın kitabın da da görmek güzeldi. Alpman kafasındaki projeyi hayata geçirip çok güzle bir kitap ortaya çıkarmış iken  ben hala biraz daha zaman var diye erteledikçe ertelemekteyim " Kalpten Beykozlular " projemi...galiba yazım, medya hayatında yazılmamış kurallardan olan artık mesleğin son demlerinde anılar yazılır, kitap ortaya çıkarılır kuralı beni de sarıp sarmalamış olsa gerek.




Nazım Alpman'ın kitabını birkaç kez okudum ki sonuncusunu Pandemi sürecinde gerçekleştirdim...her bir sayfasını doya, doya okudum, o yaşanmış yıllarda buldum kendimi...özellikle Beykoz Spor Kulübü tarihine not düşülecek sayfaları bir başka şevkle heyecanla okudum. 

Kitabın başında Kelle İbrahim hakkında ilk kez duyulacak anılar ve de merhumun son anları da bulunmakta. Bunun yanı sıra spor anlamında bir diğer önemli şahsiyet Recep Şahin Köktürk'ün serüvenleri farklı yerlere alıp görürdü beni....

Peki bu kitap nereden bulunabilir, anılabilir diye bir kısa araştırma yaptığımda ikinci el satışlarını internet ortamında görebilmek mümkün...Beyoğlu'nda ve daha birçok yerde olan İBB İstanbul Kitaplığında gördüm gibi...tabii ki Beykoz Belediyesi Yayınlarından olduğu için Beykoz Belediyesinden temin edilebilir mi sormak gerekir.



Beykoz İlçemizden Medya Dünyasına dahil olan tanınmış simalardan Nazım Alpman, Muharrem Ergül'ün Belediye Başkanlık Döneminde Beykoz Belediyesi Kültür Yayınları Serisinde çıkan kitabı ile ilçenin bir dönemine açıklık tutmakta.

Beykoz Sözlü Tarihi-Yüzyıllık Beykoz Hikayelerinde gerek yazarın bizzat yaşadıkları, gördükleri yansıtılmış iken gerekse de geçmişte yaşanmışlar değişik kaynak ve kişilerden aktarılmış. Bu anlamda Beykoz İlçe Tarihine not tutulacak başarılı bir çalışma ortaya çıkmış.

Yine Kitap üzerinde kapağın arka yüzünde yapılan bir değerlendirme yazısı ile bu güzel çalışmanın izlerini bulmak mümkün...



Bu kitap Nazım Alpman'ın uzun gazetecilik geçmişinde en fazla emek verdiği çalışma olarak kabul ediliyor.  Beykozluların kuşaklar boyunca dayanışma içindeki yaşamları bu çalışma ile yazılı hale geliyor. Alpman, Yüzyıllık Beykoz Hikayelerinde  Boğaziçi'nin özel dokusunu Beykoz'un farklı kokusuyla harmanlayarak anlatıyor.

Bu kitapta yoksunluk içindeyken dahi üstün başarıların nasıl elde edildiği, Beykoz'un bütün sosyal hayatına damga vuran kulübün küçük çatısı altından zaferlerle birlikte kardeşlik duygusunun nasıl yükseldiğini okuyacaksınız.

Belirgin dokuyu oluşturan ince " Beykozlu Mizahının " gerçek kahramanlarının ya da birinci tanıkların ağızlarından dinleyen yazar, kendi deneyimlerini de metinlere ekleyerek  Yüzyıllık Beykoz Hikayelerini oluşturdu.

Kitabın kahramanları paraya gereksinme duymadan mutlu olabilmenin somut örneklerini sunuyorlar. Şampiyonluklar, yenilgiler, transferler, grevler, dalyanlar, balıklar, sandallar, yüzme ve kürek yarışları, futbol basketbol, voleybol, boks karşılaşmaları, Beykoz'un 1908'den  2008'e yüz yıllık sözlü tarihinin fotoğrafını neşeli bir anlatımla ortaya koyuyor.

Kitabın Yazarı Nazım Alpman 1952 Beykoz doğumlu ilçesine aşık bir isim...Beykoz Spor Kulübünde lisanslı sporcusu yüzdü, kürek çekti ve basketbol oynadı. Yani Beykoz Spor Kulübü tarihinin bir dönemine bizzat yakından şahitlik etmiş biri. Değişik gazetelerde muhabirlik, köşe yazarlığının yanı sıra belgesel dergi ve kanalarda programlar yapmış bir sima.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder