7 Eylül 2023 Perşembe

BEYKOZ -YALIKÖY ARASI ATIKSU İŞİ TAMAM GİBİ İSALE ANA BORU DEĞİŞİMİ 1 AY DAHA SÜRECEK


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Beykoz Merkez-Yalıköy arasında denize akan atıksu kanallarının arıtma sistemine bağlanması çalışmasında sona gelindi.

Belirlenen güzergah boyunca toplam 11 noktadan denize akan boruların 8 tanesi sisteme dahil edilirken 3 noktada ise çalışmalar devam ediyor. Bu etaptaki çalışmaların birkaç günde tamamlanması bekleniyor.



Bölgede yapılan çalışmalar ile ilgili ilk günden beri takipte olan Beykoz Sevdalısı ve konunun uzmanlarından Ferruh Dalgıç ile güzergah boyunu turlayıp gerekli yerlerde ilgilisinden bilgi edindik, gerekli yerlerde ise Dalgıç'tan aktarımlar aldık.

Sosyal Medya hesaplarından ilk günden beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ Yetkililerine kendi deneyimlerinden edindiği uyarı bilgilerini aktaran sosyal medya hesaplarından paylaşan Ferruh Dalgıç Beykozlulara kötü bir haber verdi ki o da çalışmaların tam anlamı ile 1 ayı aşabileceği...




Beykoz Merkez ile Yalıköy arasında toplam 11 noktadan atık suların denize akıtılması nedeni ile bir kirlilik oluştuğuna dikkate çeken Ferruh Dalgıç, " Bu çalışma Beykoz açısından oldukça önem arz etmekte. Benim çalışan arkadaşlara görevlilere diyecek bir lafım yok ancak çalışma saatlerinin az olması işin uzamasına dolayısı ile de bölge esnafının da tepkilerine neden olmakta. Çalışma süresi mutlak surette uzatılmalı. Sabah erken saatte başlayıp, akşam memur mesaisi gibi değil birkaç saat daha ileride sonlanmalı." diye konuştu.




Atık su çalışmalarında güzergahta yaptığımız gezinti sonrasında son aşamanın olduğu Yalıköy'de çalışanlar ile görüş-alışverişinde bulunan Ferruh Dalgıç daha sonra Boğaziçi'ne akan son 3 noktanın denize çıkış yerlerini görevliler ile saptadı.

" Şunu gerçekçi bir dille söylemek isterim ki, çalışmaların tam bitimi bir ayı da geçer. Tamam, 11 noktada denize akan atık sular sisteme bağlanıyor, son 3 tanesi kaldı ancak, ardından gelen bir başka çalışma ile 1970'lerde yapılan İsale Hattı ( Büyük çaplı taşıyıcı özellikli borular ) yani temiz su sistemi boruların değişimine başlandı. Bu çok daha zor bir işlem ve büyük dikkat gerektirmekte, sökülen 50 yıllık boruların yerine yenileri monte edilmekte ancak bu aşamada güzergah boyunca atık su sistemi boruları, doğalgaz ve diğer sürpriz çıkan sisteme zarar verilmemesi de şart. Ben iyimser bir rakamla çalışmaların 1 ay daha sürebileceği düşüncesindeyim. Ha çalışma saatleri artar, iş hızlanır o başka  konu " diye konuşan Ferruh Dalgıç güzergaha dahil sahilde bulunan denize akan ve akışı engellenen yerleri gösterip temiz haline vurgu yaptı.




Bölgede yaptığımız inceleme esnasında kepçe çalışması esnasında Olgun Eczanesi, Arif Nalbur arasındaki yerden tatlı su kaynağına rastlanıldı. Ferruh Dalgıç bu tür temiz içilecek suların Şahinkaya tepelerinden Merkeze inen birkaç noktada olduğu bilgisini verdi.

Bu arada Bölge esnafı da çalışmaların büyük bir dikkatle yapılması gerektiğini söylerken hafta sonundaki çalışma esnasında yaşanan elektrik arızası nedeni ile elektronik cihazlarda arızaların olduğu iddiasında bulundu.




Yani bir taraftan çalışmaların hızlı olması istenirken diğer yandan da çok dikkatli olunması talebi " Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal " atasözünü de akıllara getirmedi değil.

Bu arada çalışma esnasında ulaşım konusunda vatandaşlarının mağdur olmaması için Beykoz Merkez-Şişe Cam Fabrikası Durağı ile Yalıköy Pazaryeri-Çifteçınarlar hatlarındaki ring otobüs seferleri yarım saatten 15 dakikaya kadar inmiş durumda.

TALİP ERCAN ( ER-HA BEYKOZ )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder