2 Aralık 2019 Pazartesi

BEYKOZ TÜRK OCAKLARI ALİ BARDAKOĞLU'NU KONUK ETTİ

Türk Ocakları Beykoz Şubesi’nin düzenlediği “21.YY’da İslam ve Müslümanlığımız” konulu konferans soğuk ve yağışlı havaya rağmen yoğun katılımla gerçekleşti.
 Beykoz Siyaset ve düşünce dünyasından birçok tanınmış sima etkinlikte hazır bulundu. Çubukluspor Kulüp Başkanı ve son Yerel seçimlerde CHP Beykoz Belediye Başkan Adayı da olan Coşkun Tosun, İyi Parti Beykoz İlçe Başkanı Akif Taşdemir, Vatan Partisi Beykoz ilçe Başkanı Hakan Ekiz,  Beykoz Marşının Bestecisi ve Söz Yazarı Mekin Çetinöz, BBP Beykoz İlçesi Eski Başkanlarından ve Türk Ocakları Beykoz Şube Başkan Yardımcısı da olan  Melih Perçin, Beykoz Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Mehmet Bilir, Türk Eğitim Sen 3 Nolu Şube eski Başkanlarından ve aynı zamanda Türk Ocakları Beykoz Şube Eski Başkanlarından da olan Mehmet Arslan,Cüneyt Pulant dikkat çeken isimlerden idi.





Türk Ocakları Beykoz Şube Başkanı Fevzi Geylan açılış konuşmasında, Türk Ocaklarının faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.



Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 2 saati aşan konuşmasında İslam’ın akıl, ahlak ve adalet vurgusu yaptığına dikkat çekti.İslam’la Müslümanlık aynı şey değildir



Müslümanların 14 asırdır tarih sahnesinde olduğunu ve farklı coğrafyalarda farklı Müslümanlık tarzlarının ortaya çıktığını ifade eden Bardakoğlu, Kendi kavgalarımızın, zaaflarımızın, tarih ve sosyal şartların yol açtığı sıkıntılarımız olduğunu ve bu nedenle Müslümanlığımızı sürekli İslam ışığında gözden geçirmek ve yüzleşme zorunluluğu bulunduğunu dile getirdi.
Batılıların da bizim de görme biçimimizde biraz yanlılık var
“İslam tarihinde bilimde, teknolojide, bilgi üretiminde başarılı olunan altın dönemler var. Ama bugün İslam dünyasında şiddetin, terörün, nefretin olduğu doğrudur. Bununla yüzleşmemiz gerekiyor. Kadın hakları, kız çocuklarına ayrımcılık, eğitim, sağlık, çevre gibi temel açılardan gerideyiz.” şeklinde konuşan Bardakoğlu, “Mesela milli gelirlerin İslam ülkelerindeki dağılımı ve sosyal adalet konusu… İslam adaletten çok söz eder, fakirin yanında olmaya teşvik eder ama bugün İslam dünyasında insan değeri çok aşağılarda” dedi.


Bardakoğlu şöyle devam etti:
İslam dünyasının ger kalmışlığını sadece dinle ilişkili olarak açıklayamayız. “Dinimizi yanlış anladığımız için bu noktaya geldik” diyemeyiz çünkü din tek başına toplumların kalkınmasının ya da geri kalmasının amiri değildir.
İslam’ın ilk dönemlerinde büyük bir medeniyet kurduk ama bunu sadece din iyi anladığımız için kurmadık. Din bir motivasyondu ama dünyayı iyi anladık, gerçeklerle yüzleştik, çalıştık, çabaladık… Ama son yüzyıllarda geri kaldık.


Müslümanlık tarzımız kadar, kutsat bilimden, bilimsel düşüncenin, kalkınmanın, refahın, mutluluğun sağlanması lazım. İyi dindar olduğumuz vakit sağlıklı olur muyuz? Olmayabiliriz. Zengin olur muyuz? Olmayabiliriz. Onların kendilerine has kuralları vardır. Din ile dünya hayatında önem verdiğimiz şeylerin arasında sıkı bir bağ kurmamız yanlış olur.


Fırsat eğitliği yoksa!
Toplumun sosyal, ekonomik ve sosyal hayatında çok büyük çatlaklar, zaaf noktaları varsa ve fırsat eşitliği yoksa, insanlar tüm sorunlarını din alana taşıyıp, öfke ve kavgalarını din üzerine yapabiliyorlar. Bir toplumda milli geliri, yer altı kaynakları yöneticilerin tekelinde oluyor da halkın % 95’ fakirlik sınırının altında yaşıyorsa ve o insanların ortak değer Müslümanlıksa elbette bu insanlar tepkisini din üzerinden ifade edecektir. Sorunlar giderilmeden “İslam barış dindir” demeniz karın doyurmaz. Zemin çok kötüyse dinin yapacağı katkı sınırlıdır.”


Programın sonunda Türk Ocakları Beykoz Şube Başkanı Fevzi Geylan günün hatırası olarak Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’na ocağın  plaketini takdim etti. Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da, Ocak başkanına  “İslam’ı Doğru Anlıyor muyuz?” adlı son kitabını hediye etti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder