27 Nisan 2021 Salı

ÜMİT YILMAZ YAZIYOR...DOĞDUĞUN YER Mİ? DOYDUĞUN YER Mİ?


Özellikle bizim gibi İstanbul'da yada büyük şehirlerde yaşayan insanlara sıkça sorulan sorulardan birisidir Doğduğun yer mi? doyduğun yer mi?

Hepimiz Anadolu'nun ücra yerlerinden, şehirlerinden büyük şehirlere taşınmış insanlarız. Ekmeğimizi, aşımızı bu şehirde kazanıyoruz. Evlendik, barklandık, çoluk çocuk sahibi olduk bu şehirde.

Bizler 1950'li yılların ortasında Ordu Mesudiye'den gelmişiz. Babam baba toprağında geçimini sağlamakta zorlanınca daha 15-16 yaşlarında İstanbul'un yolunu tutmuş.
Geriye dönüp baktığımda onunda çokta isteyerek baba toprağını bırakıp İstanbul'a gelmediğini düşünüyorum.

Hani mecburiyet insana her şeyi yaptırır derler ya o da mecbur kaldığı için büyük şehrin yolunu tutup gurbete gelmiş.

Bizde o devirde yaşasak, o topraklar bize baksa, geçindirseydi baba toprağından, memleketimizden büyük şehre gelip bu keşmekeş içerisinde yaşamak istemezdik. Memleketteki toprağımız bizlere yetseydi emin olun hiçbirimiz o toprakları bırakıp da gurbete gelmezdik.

Önceden 2-3 kardeşe yetmeyen topraklar bugün 10-15 aileye nasıl yetecekti bu da ayrı bir merak konusu tabii ki...

Doğduğumuz yerde yaşamıyoruz diye o yörelere gitmeyeceğimiz manası da çıkarılmasın bu söylediklerimizden. Tabii ki fırsat buldukça o toprakları da ziyaret edip baba yadigarını da unutmamamız lazım.

Ben bu soruya cevap verirken doyduğum yer şıkkına daha yakın olduğumu belirtiyorum her zaman. Çünkü ne olursa olsun hayatımızı doyduğumuz şehirde idame ettiriyoruz. Çocuklarımızı bu şehirde büyütüp hayata hazırlıyoruz. Soframıza bir aş, ekmek koyabiliyorsak bugünkü yaşadığımız şehir yüzünden.

Gelecekte hayatımız nasıl şekillenir. Nasıl bir hayatımız olur. Nerede ve nasıl şartlarda yaşarız tabii ki bilemeyiz. Rüzgârın bizi hangi yöne, hangi şehre yolcu edeceğini ön göremeyiz.

Sözün özü şu dostlar. Hani kararsız kaldığınız bir konuda karar vermek zorunda kalırsanız yüzde 51 o taraftayım diye bir karar verirsiniz ya bende başlığını yazdığım konuda yüzde 51 oranında doyduğum şehir diyorum.

Çünkü insanoğlu hayatını sürdürmek için çalışmak ve karnını doyurmak zorundadır.
Bizim karnımız da bu şehirde doyduğu için tercihimizi doyduğumuz şehirden yana kullanmaktan daha doğal bir durumda yoktur açıkçası.

Yazı: Ümit YILMAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder