9 Ocak 2024 Salı

ADEM ÜNAL , " AMATÖR LİGLERDE BİTMEYEN SAĞLIK SORUNU "


Türkiye'de Amatör Liglerin hepsinde aynı sorun hakim gibi... Amatör liglerde 11 ile 40 yaş arasında sporcular mücadele etmekte.

Müsabakalarda ambulans yok, gelemiyor bunu anlayabiliriz, Fakat bir Sağlıkçının olmaması çok vahim bir durum. Maçlar çok sert geçebilmekte ve ciddi sakatlıklar oluşabilmekte. Aldığınız darbeye göre kolumuz, burnumuz  kırılabiliyor, omzumuz yada parmağımız çıkabiliyor , bağ kopmaları, kas yırtılmaları olabiliyor.

Bazen hayati sakatlıklar da olmakta. O an ilk yardım bilgisi sahip olmanın ne kadar olduğunu çok iyi anlıyoruz. Geçen hafta Paşabahçe stadında yaşanan bir olay iki sporcu çarpıştı, bir tanesi baygınlık geçirdi, diğeri nefes alamıyorum diyordu. Neyse ki  tribünde bulunan bir bayan sağlıkçımız hem koşuyor hem de  dilini çıkarın diye bağırıyordu. 

Çok şükür ki ilk yardım müdahalesi sonrası iki sporcunun da hayati tehlikesi geçti. Sonrasında kaburgası kırık olan sporcu ambulansla hastaneye kaldırıldı. Peki ya o tribünde olan Sağlıkçımız olmasa… düşünmek bile istemiyorum. İşi bilen uzman kişiler hemen anlıyor, kalp krizi mi , nefes alamıyor dilini yuttu mu , yada kırığı çıkığı.

Bu sezon 1.Amatörde mücadele eden takımımda 10 dan fazla sporcum  parmak kırılması, parmak çıkığı, doku zedelenmesi, omuz bağları yırtılması, çapraz bağ kopuğu, burun kırılması gibi sakatlıklar yaşadılar. Bir takımın yarısı yok , demek sakat demek. Zaten amatör Kulüpler maddi zorluklar içinde  birde sakatlıklar ile mücadele etmek zorunda kalıyor.

Futbolcu sağlığı diye bakılmamalı, önce İnsan Sağlığı her şeyin üzerindedir. Bu sorunu çözmeden herhangi bir  ligin başlamasını uygun görmüyorum. TFF ,Gençlik  ve Spor İl Müdürlüğü, Her ilçe yerel temsilcileri bir araya gelerek, ivedilikle bu konuya el atmalıdır.

1 yorum:

  1. Hocamın bahsettiği maçta tribinde izeyiciydim, gerçektenok kötü çarpıştı iki takım oyuncuları ve büyük tehlike atlattılar, her ikisinede sağlık ve şifa diliyırum, umarım tekrar sahalara ve bizlere dönerler, Tff, ye gelince, hocama sonuna kadar katılıyorum ve futbol Federasyonu'na yazıklar olsun diyorum ve başka söyleyecek söz bulamıyorum, Buradan herkese selamlar sevgiler gönderiyorum, SALİH ULAN. 💚❤

    YanıtlaSil