15 Şubat 2020 Cumartesi

MUAMMER ERCAN, " GENÇLERDE İŞSİZLİK ORANI HER GEÇEN YIL BÜYÜYOR "

ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ GENÇLER VE ÇALIŞAN EMEKLİLLER

Ülkemizdeki en büyük sorunlardan birisi de işsizlik. Üstelik her geçen yıl işsiz olan gençlerimizin sayısı katlanarak artmaktadır. Sayıları her geçen gün artan özel üniversiteler ise gençlerimize birer işsizlik sertifikası vermektedir. Anne ve babaların bin bir zorlukla okuttukları çocuklarının iş bulama olasılığı ise her geçen gün daha da zorlaşmaktadır.

ASLINDA TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK AZALABİLİR

Birçoğunuzun sesini şimdiden duyar gibiyim. Evet iddia ediyorum bana kalırsa ülkemizdeki işsizlik sayısını azaltmak çok da zor değil. Diyeceğim o ki kamuda ve kurumsal şirketlerdeki emekliliği dolmuş kişileri çıkartın işten bakalım işsiz kakıyor mu. Emeklilik hakkını kazandığı halde çalışan milyonlarca insanımız var.

Kamusal bazda bakacak olursak içişleri bakanlığı bünyesindeki POLİS TEŞKİLATINDA, TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE, BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYELERİ, İLÇE BELEDİYELERİNDE, KARA YOLLARI, HAVA YOLLARI, DENİZCİLİK İŞLETMELERİNDE, MALİYEDE, İSKİ, İGDAŞ, ELEKTRİK KURUMLARINDA, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI gibi kamu kurum ve kuruluşlarında oldukça fazla emekli çalışmaktadır. Bu arada Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını ise ayrıca konuşulması gerekiyor. Allah onların da yardımcısı olsun.

KURUMSAL FİRMALARDA DURUM AYNI

Ülkemiz ekonomisine katkıda bulunan ve kalkınmasını öncülük eden birçok kurumsal şirket bulunuyor. Bu firmalarda emekli olup da çalışanların sayısı ise azımsanmayacak kadar çok. Dahası kamu kurumlarında olduğu gibi koltuğa yapışan bir türlü bırakmıyor. KOÇ HOLDİNG, SABANCI HOLDİNG, DOĞUŞ HOLDİNG, YILDIZ HOLDİNG ( ÜLKER ), ANADOLU HOLDİNG, ENKA, ECZACIBAŞI HOLDİNG gibi birçok şirketin kadrosunda çalışan emeklileri görmek mümkün. Şayet sizler kişilerin inisiyatifine bırakırsanız bu insanların birçoğu son nefeslerine kadar çalışır. Hiç biride emekli olmaz.

EMEKLİ OLUP DA ÇALIŞANLARIN BİRÇOĞU SOSYAL DENGEYİ DE BOZUYOR

Doğrusu emekli olup da çalışan kişilerin birçoğu hayatın her alanında sosyal dengeyi de bozuyor. Toplumun büyük bir bölümü asgari şartlarda düşük maaşla geçinmeye çalış dursun. Eşinin çocuklarının ihtiyaçlarını bin bir zorlukla karşılamaya çalışan insanlarımız var. Birde maaşı yüksek olup çift maaş alan bir kişiyi düşünün.

Her ihtiyaç duyduğu şeyi kolaylıkla alabiliyor. Hatta ihtiyacı olmayan ihtiyaç fazlası bile alışveriş yapabiliyor. Emekli olup da çift maaş alan bir kişi her şeye çok çabuk sahip olabiliyor iken... Evin tek maaş giren bir çalışan ise zor şartlarda hayatını idame ettirebiliyor. Bu yüzden dolayı da maaş adaletsizliği, gelir, gider dengesizliği farkı oluşuyor. Dolayısı ile de sosyal denge bozulabiliyor.

NASIL İŞ BULSUN BU GENÇLER

TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB, ATO, İTO gibi kurumlarda çalışan emekli sayısı oldukça fazla. Bunlara ilaveten ülkemizde o kadar çok oda başkanlığı var ki... Saatçiler, lokantacılar, berberler, taksiciler, fırıncılar, gibi saymakla bitmeyecek kadar oda başkanı var. Kısacası her meslek grubunun bir odası bulunmakta. Üstelik bu oda başkanlarının da birçoğu emekli.

Sanat dünyası, spor dünyası,basın sektörü de emeklilerin istilasında. Sizlere bazı kamu kurum ve kuruluşları ile kurumsal şirketlerinin bazılarının ismini sıraladım. Belirttiğim gibi emeklilerin çalışmadığı hiç bir sektör yok. Yıllardır gece gündüz demeden çalışan emeklilerin bence birazda dinlenmeye ihtiyaçları var.

EMEKLİLER ÇALIŞMASIN MI?

Sözüm ona emekli çalışmasın derken tabii ki tüm emeklileri kastetmiyorum. Adamcağızın aldığı maaş 1500-2000TL aralığında. Üstelik ne anneden nede babadan bir gelire sahip de değil. Ne yapsın da çalışmasın garibim. Söz konusu benim kastettiğim kişiler 5000-10000-15000 TL ve üstü gelire sahip olup da çalışan emekliler.

Bazı kişiler ise kızımın üniversitesi bitsin emekli olurum. Oğlanı bir baş göz edeyim de işi bırakırım diyor. Birde kimi insanlar var ki. Ben çalışmayı çok seviyorum çalışmasam ölürüm diyen kişiler. Adam diyemiyor ki ben parayı çok seviyorum. Ayrıca kefenin cebi de yok. Vallahi kimse bana kızmasın maddi durumu iyi olup da çalışan kişiler bence haram yiyorlar.

Farkına varmadan işsizliğin artmasına sebep oluyorlar. İşsiz olup da iş bulamayan milyonları bir düşünün. Emekli çalışmasın mı tabii ki çalışsın. Küçük işletmelerde, sivil toplum kuruluşlarında, sosyal projelerde, part time işlerde çalışsın. Hepsinden önemlisi gençlerimizin önünü açın ki onlarda iş bulabilsinler. Söz konusu çalışmaya ihtiyacım var diyebilirsiniz. Bilesiniz ki insanoğlunun ihtiyaçları yalnızca öldüğü zaman biter.

BİZİM ÇOCUK İŞSİZ

Birçoğumuz şu konuşmalara şahit olmuşuzdur. Hem oğlum hemde kızım işsiz diyen çok kişi var. Bizim gelin veya damat iş bulamıyor. Çocuğum falanca üniversitenin şu bölümünü bitirdi fakat iş bulamıyoruz. Be mübarek insan. Emekli olduğun halde çalışırsan eşin çalışırsa sen çalışırsan kimin çocuğu iş bulabilir. 

Sen ben emekli olacağız ki gençlerimiz iş bulup çalışabilsin. Şayet dört kolluya binene kadar çalışmalıyım ihtiyacım var dersen kızın,oğlun,gelinin veya damadın senden aldığı paralarla o cafe senin bu mekan benim deyip gece gündüz gezerler. Benden söylemesi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder