13 Mart 2020 Cuma

TFF-MEB ANLAŞTI TFF MERAL-CELAL ARAS SPOR LİSESİNDE GELECEK DÖNEM FUTBOL HAKEMLİĞİ EĞİTİMİ VERİLECEK

Türkiye Futbol Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında Türkiye spor tarihinin en önemli iş birliklerinden birisi olan Hakem Meslek Lisesi protokolü imzalandı.

Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri Orhan Saka Konferans Salonu'nda yapılan imza törenine; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve TFF Başkanı Nihat Özdemir ile birlikte TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı, Başkan Vekilleri Mehmet Baykan, Erhan Kamışlı, Erdal Bahçıvan, Yılmaz Büyükaydın, TFF Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Ali Düşmez ve Hamit Altıntop, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Erdem, Genel Sekreter Kadir Kardaş, A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, MHK Başkanı Zekeriya Alp, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu ile davetliler katıldı.



Nihat Özdemir: Hakem Meslek Lisesi, Türk hakemliği için dönüm noktası olacak

TFF Başkanı Nihat Özdemir, protokol imza töreninde bir konuşma yaptı. Projenin Türk hakemliği için çok önemli olduğunu belirten Özdemir şöyle konuştu:
"Bugün burada Türk hakemliği için dönüm noktası olacağına inandığımız çok önemli bir projenin ilk adımını atıyoruz. Futbol Federasyonu olarak, sporun tabana yayılmasında bize sürekli destek veren Milli Eğitim Bakanlığımız ile tarihi bir iş birliği protokolü imzalayacak olmamızdan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.
Bu önemli güne tanıklık etmek üzere törenimize katılım gösteren sizlere hoş geldiniz diyor, bizleri takip eden izleyicilerimize saygılarımı sunuyorum.  Öncelikle bize, TFF Hakem Meslek Lisesi gibi çok değerli bir projeyi hayata geçirme gururunu yaşatan Sayın Bakanımız Ziya Selçuk'a teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Sağ olsunlar kendileri Türk hakemliğinin önemli bir ihtiyacını gidermek üzere Hakem Meslek Lisesi açılması için çalışma başlattılar ve projemizi hızlı bir şekilde tamamlama aşamasına getirmiş bulunmaktayız.  Bugün Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Federasyonumuz arasında imzalanacak protokol sonrasında önümüzdeki eğitim döneminde Hakem Meslek Lisemizi inşallah açmış olacağız.

Bakanlığımız ile bugüne kadar futbolcu yetiştirmek için iş birliği yaptık, bu kez ise lise düzeyinden itibaren hakem yetiştirmek için yola çıkıyoruz. Atacağımız imzayla Riva'da bulunan Meral-Celal Aras Spor Lisesi, Hakem Meslek Lisesi'ne dönüşecek.

2020-2021 Eğitim Öğretim döneminin başlaması ile birlikte, okulumuzda hem Milli Eğitim Bakanlığımızın müfredatı hem de hakem eğitimlerine yönelik müfredat bir arada verilecek. Böylece, lise çağından itibaren donanımlı hakem yetiştirmenin de startını vereceğiz. 
Değerli konuklarımız, üzülerek söylüyorum ki, hakemlik kadar tartışılan bir meslek yok. Ne karar verirseniz verin bir taraf daima mutsuz oluyor. Hatta, bazen kararlarınızdan her iki tarafın  bile şikayetçi olduğunu durumlarla karşılaşabiliyoruz. Hele hele ülkemizde her pozisyonun tartışıldığı ortamda hakemlik yapmak, hakem bulmak zorlaşıyor.

Profesyonel ve amatör liglerde yılda 120 bin maç oynatıyoruz. Geldiğimiz noktada hakemlik büyük bir ihtiyaç ve biz de bu mesleğe artık futboldaki gibi bir alt yapı kuruyoruz. Yeni projemizle, 15-16 yaşında öğrencilerimiz lisemizde hakemlik ihtisası yapacak ve böylelikle ilk defa "okullu hakemlerimiz" olacak. Tahmin ediyorum ki, bunun dünyada örneği de yok.
Hakemliğe doğuştan yetenekli gençlerimizi bulup, bu okulumuzda spor eğitimi, bilgi ve spor kültürünü aşılayarak bizleri uluslararası alanda temsil edecek iyi hakemler yetiştirmek istiyoruz. Bildiğiniz üzere mesleki okulların en önemli özelliği okurken mesleğini de kazanmaktır. Öğrencilerimiz okuluna devam ederken sertifikalarını alacaklar ve bu sayede amatör maçlarda görev yapacaklar.

Okulumuzda eğitim gören öğrencilerimiz Riva'daki merkezimizin bütün imkanlarından yararlanacaklar. Bir çok eğitimlerini burada yapacak, saha çalışmalarına katılacak ve etkinliklerimize dahil olacaklar. Bu projenin değeri gerçekten çok büyük... Çünkü bir hakemin yetişmesi yaklaşık 10 yılı buluyor. Mevcut sistemde hakemlerimiz 30-35 yaşında Süper Lig hakemliğine ancak adım atabiliyor.

Bu çalışmayla okumuzda verilecek eğitim sayesinde üst düzey hakemliğin yaşı da küçülecek, Süper Lig hakemlerimizin yaşı 25'e kadar inebilecek. Ayrıca bu proje gençlik devrimine imza atan Merkez Hakem Kurulumuz için de önemli bir fırsat olacak. Yeni hakem yetiştirmek için en büyük avantajımız Türkiye'nin genç nüfusa sahip olması. Genç nüfusun futbola büyük ilgisi ve sevgisi var. Bunu büyük bir sinerjiye dönüştürmeyi hedefliyoruz. Biz futbola hizmet etmek isteyen gençlerin hayallerini gerçekleştireceğiz.

İnanıyorum ki Hakem Meslek Lisesi yeni bir çığır açacak, Türk hakemliğine yeni bir çehre kazandıracak. En önemlisi ise, bugün yaşanan sorunların gelecek nesillerde yaşanmaması için önemli bir katkı sağlayacak.

Sevgili misafirlerimiz;
En değerli yatırım, daima insana yapılan yatırımdır. İnsana yatırım ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır. Bu nedenle eğitim ve spor diyoruz. Devletimiz bu projeyle gençlerimize büyük bir imkan sunuyor. Lütfen futbolu ve hakemliği seven gençlerimiz bu fırsatı değerlendirsin, bu imkanlardan faydalansın ve ülkemiz kazansın. İnanıyoruz ki, bu çalışmalarımızla Türk hakemliğinin standartları yükselecek, uluslararası rekabette hedeflenen başarı şansımız artacak.
Bizim için yeni bir eğitim hamlesi olan bu projenin arkasında kararlılıkla duracağız ve başarılı olması için tüm çabamızı göstereceğiz. Merkez Hakem Kurulumuzun da destekleri ile birlikte yeni nesil hakemleri Türk futboluna kazandıracağız.

Kıymetli konuklarımız;
Bu projenin gerçekleşmesi için bütün imkanlarını kullanan Değerli Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'a böyle bir çalışmaya öncülük ettikleri için tekrar teşekkür ediyorum. Başkan Vekilim Sayın Erdal Bahçıvan bu değerli proje için büyük çaba gösterdi, tüm süreci yürüttü. Çalışmaları ve katkıları için kendisine kendim ve yönetim kurulum adına çok teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulu arkadaşlarım ve MHK Başkanımız Sayın Zekeriya Alp'e destekleri için teşekkür ediyorum. Ayrıca Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu ve bakanlık yetkililerimize de gösterdikleri çabalardan dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Projenin Türk hakemliği ve Türk futbolu için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah okulumuzdan Dünya Kupalarında, Avrupa şampiyonalarında görev alacak yeni Cüneyt Çakırlar, finaller yönetecek yeni hakemlerimiz çıkacaktır. Böylece bu proje gurur abidemiz olacaktır. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor, tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. "

Ziya Selçuk: Güzel bir adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı konuşmada, bugünün çok heyecan ve mutluluk verici bir gün olduğunu, Türk futbol tarihi bakımından bir dönüm noktasıyla karşı karşıya olduklarını söyledi. TFF ile MEB arasında Türkiye'nin yarınları, çocukları ve gençleri adına güzel bir adım atmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Selçuk, MEB olarak mesleki ve teknik eğitimde yeni bir değişim ve dönüşümün, zamanın ruhunu dikkate almanın, çağın gereklerini yerine getirmenin ve eğitimle ekonomiyi birleştirmenin, demokrasiyle taçlandırmanın aşamalarını yaşadıklarını anlattı.

Bu dönüşümü yaşamaktan, mesleki eğitime can ve kan vermekten mutluluk duyduklarını dile getiren Selçuk, dünyanın en popüler spor dallarından biri olan futbolun önemini artarak koruduğunu ve bunu bir spor alanı olarak değerlendirdiklerinde çocukların fiziksel, ruhsal ve duygusal sağlığı açısından bir başka önem atfettiklerini belirtti.

Bu spor dalları arasında futbolun yerinin ayrı olduğunu, bu çalışmayla fotoğrafı tamamlamak ve resmin bütününü görmek gibi bir çabaları olduğuna işaret eden Bakan Selçuk, şunları kaydetti:
"Bu iş birliği protokolü ile TFF'ye ait kampüs içerisinde öğrencilerimizin eğitim-öğretim faaliyetleri için sınıfların kurulması sağlanacak. Okulumuz yetenek sınavıyla öğrenci kabul edecek. Öğretim programının hazırlık sınıfı ve mesleki İngilizce dersi eklenerek güncellenmesiyle öğrencilerimiz meslekle ilgili gereken dil becerilerine de sahip olacaktır. Hakemlik açısından temel yabancı dilin çok önemli olduğunun farkındayız. Ayrıca, öğretmenlerimiz için de bu doğrultuda ihtiyaç duyulan hizmet içi eğitim çalışmaları da sürdürülebilir bir şekilde yürütülecektir. Öğretmen ve öğrencilere futbol hakemliği eğitimlerinin düzenlenmesi ve belgelendirilmesi, bu projenin çok önemli bir kazanımıdır. UEFA ve FIFA gibi uluslararası kuruluşlarda düzenlenen Antrenör Eğitim Seminerlerine öğretmen ve öğrencilerin katılımının sağlanması, öğrencilerimizin dünya standartlarına ulaşması bakımından oldukça kritiktir."

Bakan Selçuk, milli sporcuların, milli antrenörlerin katılımının sağlandığı Kariyer Günleri ile öğrencilerin, alanında uzman kişiler tarafından bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının artırılmasının proje dahilinde hedeflendiğinin altını çizdi.

Ayrıca, TFF bünyesinde açılan Sporcu Eğitim ve Gelişim Kamplarından öğrencilerin ve öğretmenlerin yararlanmasını amaçladıklarını belirten Ziya Selçuk, "Öğrencilerin amatör takım maçlarında hakem ve yardımcı hakem olarak görev almalarının sağlanmasıyla teorik bilgiden pratik bilgiye doğru geçiş konusunda da somut adımlar atılacak. Her kademede milli antrenörlerin yanında uygulamalı eğitim imkanının sağlanması da öğrencilerimizin tecrübelerinin kısa sürede gelişmesine hizmet edecektir. Yine buradaki öğrencilerimize burs verilmesiyle ve yükseköğretime devam etmeleri halinde burslarının devamıyla ilgili çalışmalarda çok yararlı olacağı düşüncesindeyiz" diye konuştu.

Öğrenci ve öğretmenlerin, yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine katılmalarının sağlanmasının gelişimleri açısından büyük bir önem arz ettiğine dikkati çeken Selçuk, yükseköğretime devam etmeyen mezunların imkanlar ölçüsünde TFF bünyesinde istihdamına öncelik verilmesinin de projenin hayati noktalarından biri olduğunu vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, MEB ve TFF olarak çocuklar ve gençler için el ele vererek başlattıkları bu çalışmanın fiziksel, ruhsal ve duygusal olarak güçlü ve sanatla birleşmiş gençliğin oluşması noktasında ciddi katkı sağlayacağına inandığını belirterek, "İnsana, topluma değer veren saygılı, başarılı, sağlıklı nesiller yetiştirmek elbette buradaki temel amaçlarımız arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile TFF Başkanı Nihat Özdemir, TFF Hakem Meslek Lisesi projesini hayata geçiren imzaları attı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu'na TFF Başkanı Nihat Özdemir tarafından A Milli Takım forması takdim edildi. TFF Başkan Vekili Erdal Bahçıvan ve MHK Başkanı Zekeriya Alp de imza töreninde yer aldı.


TFF-MEB protokol kapsamı şöyle:
-Riva Meral-Celal Aras Spor Lisesi'nde yapılacak müfredat değişikliği ile birlikte 2020-2021 öğretim döneminden itibaren futbol hakemliği eğitimi verilecek.
-Öğrenciler Hakem Meslek Lisesi'ne özel yetenek sınavıyla alınacak.
-Hakem Meslek Lisesi öğrencilerinin eğitimlerine devam ederken hakem ve yardımcı hakem olarak görev almaları sağlanacak.
-Mevcut okul binasında fizik olarak yeni düzenlemeler yapılacak, halı saha kurulacak.
-Öğrenciler TFF'nin düzenlediği eğitim seminerleri, sporcu gelişim kampları ve etkinliklerden yararlanacak, Federasyonun yurt dışı faaliyetlerine katılacak.  
-Futbol Federasyonu, Hakem Meslek Lisesi için spor malzemesi temin edecek, portatif saha ve ekipman sağlayacak.
-TFF, lise için uzmanlar görevlendirecek, öğrencilere burs verecek ve istihdam sağlayacak. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder