23 Temmuz 2020 Perşembe

ALİ DÜŞMEZ , KONGRE ÖNCESİ ZİYARETLERİNE ÜSKÜDAR İLE DEVAM ETTİ

Ağustos Ayı içinde yapılacak olan İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Seçimleri öncesinde mevcut Başkan ve önümüzdeki seçimde de aday olan Ali Düşmez, Üsküdar Kulüpler Birliğinin Kahvaltı programında idi. Düşmez, Amatör Spor Kulüpleri için 100 civarında hizmetlerde bulunduklarını hatırlatırken görev süresince yapmış oldukları başarılı çalışmaların gelecek için de bir ölçü olacağını ifade etti.

Üsküdar-Salacak'ta bir işletmede gerçekleşen Kahvaltı programına başta Üsküdar Kulüpler Birliği Başkanı Mustafa Gürlü olmak üzere bölge kulüplerinden başkan, yöneticiler ya da temsilciler iştirak ederken oldukça samimi bir ortamın oluşması gözlerden kaçmadı.


Programda açılış konuşmasını yapan Üsküdar Kulüpler Birliği Başkanı Mustafa Gürlü, Ali Düşmez ve çalışma arkadaşlarını ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederken, daha sonra hazırladıkları soruları aktardıktan sonra cevaplanması için teslim etti. TFF İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür'ün kısa selamlama konuşmasının ardından TFF Başkan Vekili, TASKK ve İASKF Başkanı Ali Düşmez geçmişten başlayarak mevcut durum ve yıllara kadar uzanan kısa bilgilerle süslediği bir konuşmada bulundu.



Görevde bulunduğu zaman zarfında Üsküdar İlçesine 25-30 kez gelip toplantılar yaptıklarını anımsatan Düşmez, " Buna cenaze için geldiklerimi saymıyorum. Üsküdar Kulüpleri ile her zaman iyi ilişkilerimiz olmuştur. " dedi. İASKF Başkanı olduğu ilk Genel Kurulda 70 kişinin oyu ile göreve gelirken, bir sonraki seçimde 1500-1600 Delegenin seçimi ile Başkan olduğunu söyleyen Düşmez, " Son seçimde ise nasıl bir süreç yaşandığına herkes şahitlik etti. Sadece katılım sayısındaki artış sayısı dahi yakalanan demokratik ortamın bir göstergesi olmuştur. Göreve ilk geldiğimizde İstişare Meclisi oluşturduk, ben ve benim zihniyetimdeki tüm arkadaşlarım her zaman için demokratik bir ortamın olaması yönünde gayret sarf etmişizdir. İnsan hatasız olabilir mi tabii ki bizim de zamanla yanlışlarımız olmuştur, ancak Amatör Spor Kulüpleri için ortaya koyduğumuz samimi düşünceleri, hizmetleri kimse de göz ardı etmemeli. Her konunun yapılanın noktasına kadar hesabını bu güne kadar verdik ve de vermeye devam edeceğiz " şeklinde konuştu.



Bulunduğu konum itibarı ile sadece İstanbul'daki 700 Kulübün değil Türkiye genelindeki 900 kulübün de sorumluluğunun üzerinde olduğunu beyan eden Düşmez, " Onun için bana herkes ulaşabilir, her telefona çıkarım. Muş'tan Hakkari'ye, Uşak'tan Ağrı'ya kadar her arayan ile konuşup sorunlarını dinlerim, çözüm yolları bulma gayretinde olurum. Gerek TASKK Başkanlığında, gerekse de TFF Yönetim Kurulu içindeki görevi süresince Doğu ve Güneydoğu Anadolu İllerine ziyaret yapan, kulüpler ile en çok istişare toplantıları yapan kişi biz olmuşuzdur. " dedi.



İASKF Yönetimleri süresince birçok imza attıklarını ifade eden Düşmez, 100 civarında yaptıkları hizmetin bir çırpıda 40-50 tanesini sayabileceğini söylerken, " Bunları sizler zaten biliyorsunuz, bakınız il disiplin kurulu yoktu, biz sistemi yenileyip oluşumu sağladık, birileri ne karar verirse o çıkardı, şimdi her Perşembe Günü Avukatımız 100 dolayında konuyu incelemekte, raporlar ve savunmaları alarak karar vermekte, bu işi de ücretsiz yapmakta. Şunu da ifade etmek isterim ki benim yönetim kurulumdaki arkadaşlar bile o toplantıya giremez, hatta bu nedenle gönül koyanlar bile olmakta. Çünkü kararların adaletli olması için de bu şart. Sarıyer ve Yeniköy Kulüplerinde Başkanlık yaparken bile hiçbir şekilde kararlara müdahil olmadım. Benim için olmazsa olmaz konu adalettir." diye konuştu.



Yapmış oldukları bunca hizmet ve çalışma varken, ortada dururken yine bazılarının " Ne yaptınız ki? " diyen art niyetlilerin bulunmasının üzüntü verici olduğunu söyleyen Düşmez, daha sonra şunları konuşmasında belirtti, " Biraz insaf sahibi olmak gerekir diye düşünmekteyim...göreve geldiğimizde 2 tane çalışanımız vardı, yerimi yoktu, ne tür zor şartlarda çalıştığımızı bilenler bilir. 6-7 bin maç sayısından 25 binleri bulan sayılara geldik. Şimdi 17 kişi ile hizmet vermekteyiz, Amatörlerevimize gelen konuklar için de dahil edildiğinde 40-50 kişilik karavana çıkmakta. Oturup dinlenecek yerler ayırdık, medya odası kurduk. Hele ki lisans işlemleri yapılırken Saat 17.00 oldumu torpili olan birkaç kulüp dışında lisans işlemleri durmuş olurdu, şimdilerde sabaha kadar çalışma yapılmakta, kulüpler işi geçe de bıraksa mağdur edilmemeleri için büyük bir emek harcanmakta" 

" TFF Amatör Kurul kararı onayı olmadan hiçbirşeyin olamayacağını söylemek isterim. Biz bu kurulda görev yapıyorsak sağladığımız faydalar ortada. Geçmiş dönemlerde, yani benden önceki Hüdaverdi Talay, Sait Yücel, Orhan Saka Yönetimlerinde bu konuda ne kadar sıkıntılı süreçlerin yaşandığını hatırlatmak isterim. Tabii ki bunda yani ortaya çıkan olumlu havada uyumlu bir çalışma döneminin yaşanmasını da göz ardı edemeyiz. ve de edilmemeli de " diye konuşmasına devam eden Ali Düşmez daha sonra Üsküdar Kulüpler Birliğinin kendisine yönelttiği sorulara cevap kısmına geçti.

Bu sorulardan ilki Naklen Yayın Gelirlerinden Amatör Spor Kulüplerine pay aktarımının olup olamayacağı yönünde idi...Ali Düşmez, " Süper Lig Kulüpler Birliğinin bu konuda bakış açısı belli-Bize ne amatörlerden onlara devlet baksın, katkı sunsun-düşüncesi hakim. TFF Özerk Yapısı olan bir kurum, Naklen yayın gelirlerinde son yıllarda ne kadar indirimlere gidildiği ortada, yayıncı kuruluş kulüplerin isim haklarının bile yüksek olduğu düşüncesinde. TFF den Amatörlere ayrılan meblağ 17 Milyondan 65 Milyona kadar çıktı. Buradan paraları aktarıyoruz. Bütün sahaların görevlilerinin masrafları, hakem, saha komiserleri, gözlemcileri ve diğer çalışanların paraları buradan aktarılmakta ki amatör maçlar oynanabilmekte. Bunun dışında Türkiye Şampiyonalarına giden tüm takımlarımıza para aktarılmakta, organizasyonların tüm giderlerini federasyon ödemekte. TFF bütçesinde devamlı artan bir Amatörler payı var. Türkiye Şampiyonalarına kalan Altyapı Lig Takımlarına 3500 lira ödenmekte, bir sıfırdan büyük olmasına karşın maalesef kulüpler bunları fark edemiyor. Filiz Lisans ücretlerinin alınmasını kaldırdık, 750 liradan şu anda 350 liraya kadar indirdik Lisans ücretlerini. Yoksa şimdilerde bu rakam 2000'liraları bulacaktı. Peki ortay çıkan bu farkı kim ödüyor derseniz Federasyon ödemekte. İnsanın -Ne yaptınız ki ? - demesi için Allah'tan korkmazı Kuldan utanması lazım. Ben bu durumdan gerçekten de üzüntü duyuyorum, daha önce de söylediğim gibi 100 tane hizmet yapmışız. Burası bir er meydanı ciddi işler konuşulmalı, üzerimize giydiğim maviye yok o pembe derseniz o zaman bunlara hiç cevap vermeyi de düşünmem. Her sene 200 tane Şampiyonluk Kupası veriyoruz bu zaman ve para da demek. Göreve ilk geldiğimiz yıllarda kupa verilmiyordu, Minik, Yıldız, Genç Takımlarda şampiyon olanların kupası yoktur. " şeklinde 
konuştu.

Ali Düşmez Üsküdar Kulüpler Birliğinin hazırlamış olduğu bir başak soru üzerine ise, " Liglerin isim hakkı, sponsor almasını en fazla isteyeceklerden birisi benim. Bizzat çalışmalarda yapmadık değil ancak maalesef Amatör Liglerin PİAR'ı yok diyorlar. Öte yandan bir yerlere gelebilmek için Amatör Camia içinde ortaya çıkan kavga-dövüş görüntüsü bu konuda olumsuz etki yapmakta. Kaldı ki bu ana kadar yaptığımı girişimlerde işin rakamsal boyutu hiç de beklenilen rakamlara ulaşamadı. Tutup da her kulübe 500 lira düşecek bir isim hakkı devrine de bizler razı olamazdık. " dedi.

Düşmez Kulüplerin sağlıklı bir yapıya kavuşması için ne tür çalışmalar yapacaksınız diye gelen bir soruya da " Bir diğer soruda Kulüplerin sağlıklı bir yapıya kavuşması dilek ve isteği var ki bunu elbette bizlerde isteriz, ancak düşünün ki, açılan ilk yardım kursuna bile ne kadar az katılı olduğu gerçeği de ortada durmakta. Yani sağlıklı yapıya kavuşulsun, kavuşulmasına da buna biz katkı yapma gayretinde iken bir vurdumduymazlık, ilgisizlik var. " yanıtlamasında bulundu.

Pandemi Sürecinde Antrenörler, Kulüp Çalışanları ve de Halı Sahalarının açılmaması konusunda gelen bir soru üzerine, " Bakınız bugün burada kahvaltımızı yaptığımız mekan bile aylarca çalışmadı, zor günler geçirdi. Ben elbette bu süreçte antrenörlerimize de yardım etmek isterim ama maalesef bu konuda bir kaynağımız yok. Kaldı ki bu sadece bizimle de ilgili konu değil işin bir de TÜFAD boyutu var, onlarda birşeyler yapabilmeli. Herkes gibi bende bu konuda mağdurum, çalışmış olduğum markanın yeni sezon koleksiyonları depoya kaldırıldı, aynı şekilde çocuklarının işletmeleri de kapalı kaldı, yani ülke olarak sıkıntılı günler geçirdik, geçirmekteyiz. 2.Dünya Savaşının ardından en büyük savaş yaşanıyor, böyle bir gerçekte ortada var. Bu süreçte ilk etapta inisiyatif kullanıp ilk etapta U17 Yaş ve alt kategori maçlarını iptal ettik. Pandemi dönemi sıkıntısını hepimiz içimizde yaşadık. Biz ne yapabiliriz diye çaba içine girdiğimizde 750 bin adet maskeyi kulüplerimize ücretsiz ilettik. Düşünün ki bunu maske satışı yokken, herkes maskelere hücum etmekte iken yaptık. 1 Ay evvel kulüplerimizin yaşamış olduğu mağduriyetleri Valilik Makamına ilettik, izin çıkmadı. Kaldı ki bu konuda bırakın bizim, TFF'nin, Spor Bakanlığının bile karar verme hakkı yok. Sağlık ve İç İşleri Bakanlığı onay vermeden de Halı Sahalar açılamıyor. Benim yetkim olsa, yapabilsem, belirlenen şartları içeren tesislere açılış izni verip, mağduriyetlerin bir nebze de olsa giderilmesine çalışırım ancak dediğim gibi böyle bir yetkimiz yok." diye konuştu.

Ali Düşmez'in Üsküdar Kulüpleri ile buluşmasında kendisine çeşitli konularda iletilen diğer soruları da yanıtladıktan sonra toplantı sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder