24 Kasım 2020 Salı

BEYKOZ'DA BAL KABAĞI MEVSİMİ...


İstanbul’un önemli kent tarımı merkezi Beykoz’un özgün lezzetine sahip “Beykoz Bal Kabağı” kış mevsimiyle birlikte şehrin market ve pazarlarında sağlıklı ve doğal beslenmeye önem verenlere göz kırpıyor.

Rengiyle sofraları tadıyla mideyi şenlendiren özel bir meyve olan bal kabağı sağlığa faydalarıyla süper besin olarak adlandırılıyor. Çorbadan, pilava, börekten tatlıya çeşit çeşit reçeteyle sofralarda yer bulan kabak özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendiren besinlerin başını çekiyor. 

A vitamini, demir, magnezyum ve fosfor bakımından zengin bir besin olan bal kabağı havaların soğumasıyla zayıflayan bağışıklığa güçlü bir takviye sağlıyor. İyi bir lif kaynağı olan bal kabağı, hem kalp hem de bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Göz sağlığı, hücre ve deri yenilenmesinde etkili olan bal kabağı, antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruyucu etki gösterir.

40 Dönümde Ekiliyor

Beykoz’da Cumhuriyetköy, Alibahadır, Mahmutşevket Paşa ve Akbaba olmak üzere ilçe genelinde toplam 40 dönümlük arazide tarımı yapılan balkabağı bu yıl verimiyle çiftçisini de tüketicileri de sevindirdi.

İlçedeki çiftçiler tarafından doğal yöntemler ve özenle yetiştirilen bal kabağı, hasadın başlamasıyla birlikte sofraları renklendirmeye başladı. Beykoz bal kabağı bazı tarlalarda dalından satışa sunulurken üretimi yapılan köy meydanlarındaki tezgâhlarda da yer alıyor.

Beykoz Belediyesi’nin ilçedeki ÇKS belgeli çiftçiler için Cumhuriyetköy’de yapımına başladığı köy pazarı tamamlandığında “Beykoz Bal Kabağı” karpuz, kiraz, elma, kivi gibi ilçenin tüm markalı ürünleriyle birlikte vitrine çıkacak.

Belediyeden Çiftçisine Alım Garantisi

Beykoz Belediyesi ayrıca ilçede tarımı teşvik etmek amacıyla bu yıl hayata geçirdiği “Adil Sözleşmeli Tarım Projesi” kapsamında bal kabağına da destek verdi.

İlçeye ekonomik canlılık getiren “Adil Sözleşmeli Tarım Projesi”yle sezon başında bal kabağı üreticisiyle alıcıları buluşturan Beykoz Belediyesi’nin verdiği alım garantisi tarlaya bereket olarak yansıdı.

Çiftçi Sacit Kaya: “Belediyemiz  Tarımı Canlandıran Adımlar Atıyor.”

Bal kabağı çiftçisi Sacit Kaya: “İlçenin köylerindeki 10 dönümlük arazimde doğal yöntemler ve ata tohumuyla bal kabağı yetiştiriyorum. Beykoz’un bal kabağı hem çok leziz hem de grip, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı bire birdir, vücuda direnç verir. Beykoz Belediyesi’nin tarıma verdiği destekle amatör olarak başladığım çiftçiliği artık profesyonel olarak yürütüyorum. Yazın domates fidesi desteğinden de yararlandık. İlçemizde tarımı yeniden canlandıran adımlar atan Beykoz Belediyesi’ne çiftçilere verdiği destek için çok teşekkür ediyorum.” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder