30 Aralık 2020 Çarşamba

BEYKOZ’UN DAĞ BİSİKLETİ ŞAMPİYONU DUR-DURAK BİLMİYOR !


Beykoz İlçesi değişik spor dallarında başarılı, şampiyon takım ve sporcuları ile dikkatleri çekmeye devam ederken bu konuda kendi dalında ilk şampiyon isim olan Türkiye Dağ Bisikleti Şampiyonu Oğuz Özçelik Pandemi sürecinde de antrenmanlarına devam etmekte.

Oğuz Özçelik ile Beykoz’un değişik köşelerinde, mekanlarında yaptığı antrenman sürüşleri günlerinden birinde buluşup özel bir röportaj gerçekleştirdik.



Bisiklet Sporunda değişik branş ve yıllarda başarılı sonuçlara imza atan, Türkiye Şampiyonlukları yaşayan ve ardından Milli Takıma kadar yükselmiş bir sporcu olan Özçelik, 2019 Yılında Beykoz Belediyesi Gençlik Spor Kulübü bünyesinde Bisiklet Şubesinin kurulmasının ardından yeni kulübüne dahil olmuş idi.



Oğuz Özçelik ile Beykoz Belediyesi karşısında yeni yapılan sahil güzergahında başlayan sohbetimiz, İlçe Merkezi, Beykoz Korusu ve diğer değişik mekanlarda devam etti.

En son olarak Konya'da gerçekleşen Dağ Bisikleti Türkiye Şampiyonasında Beykoz'u temsil eden Oğuz Özçelik Türkiye Şampiyonu oldu. Beykoz Belediyesi Gençlik Spor Kulübü Sporcusu olan Özçelik'in getirdiği bu şampiyonluk bu branşta Beykoz açısından ilk olma özelliği taşıyor.

Ülkemizde Bisiklet denince gerçekten de oturmuş bir gelenek bulunmakta. Aileye yeni katılan çocuklar için çok erken yaşlarda ve de özellikle  doğum günlerinde alınan demirbaş iki hediyenin birisi kol saati diğeri ide Bisiklet olmakta idi. Bu yadsınmaz bir gerçek olarak ortada iken Oğuz Özçelik’e bu spor ya da başka bir ifade ile ilk bisiklet ile ne zaman tanıştığını sorduk.

 


1980 Doğumluyum 1998 yılından beri bisikletin üzerinde heyecan yaşayan biri olarak bunu bir hayat felsefesi yapmış biriyim. İlk yarışım Türkiye Şampiyonasına katılmam ile oldu, tabii ki heyecan ve benden deneyimli  birçok sporcu içinde başarılı olamadım ancak azmettim, çok çalıştım ve sonunda bugün geldiği noktadan geriye baktığımda bu işi başardığımı görmek ayrı bir gurur yaşatmakta. Şu anda Masterler kategorisinde müsabakalara katılım sağlamaktayım. Bu kategori öncesinde Elitler diye tabir edilen kategoride yıllarca yarışlara katıldım. Değişik spor kulüpleri adına yarışlara katılmakta idim, Beykoz Belediyesi GSK Kulübünde Bisiklet Şubesinin açılması ile birlikte Kulüp bünyesine dahil oldum. Bisiklet sporuna gönül vermiş bir Belediye Başkanının olduğu bir ilçe adına yarışlara katılmam gerçekten de güzel.”



Beykoz Belediye Başkanlığına seçildiği günden itibaren ilçede bisiklet kullananların sayısının artması için çaba gösteren, değişik etkinliklere imza atan Murat Aydın ile Pandemi süreci öncesinde hafta sonlarında birçok kez birlikte sürüş gerçekleştiren Oğuz Özçelik bu süreç nedeni ile  ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi.

Beykoz Belediye Başkanımız Bisiklet Sporuna gönül vermiş bir kişi. Kendisi ile kimi günler 100 kilometreyi bulan sürüşler yaptık. Sağ olsun bizimle birlikte antrenmanlara da çıkmakta. Bu sayede gençlere de örnek teşkil edildiği kanaatindeyim. Beykoz bisiklet kullanan insan sayısı bakımından hızla yükseliş süreci yaşamakta idi. İfade ettiğim gibi Pandemi süreci nedeni ile ara verilmek zorunda kalındı.  Beykoz Belediyesi Gençlik Spor Kulübü bünyesinde genç sporcularımızdan oluşan bir takım oluşturuldu. İnşallah 2021 yılında antrenman ve müsabaka günlerini hep birlikte yaşarız.”



Yıllardır içinde bulunduğu Bisiklet Sporunun kendi içinde 3 ayrı kategoriye ayrıldığı bilgisini veren Şampiyon Sporcu,Birincisi benim de yaptığım Dağ Bisikleti, ikincisi Yol Bisikleti ve bir diğeri ise Veledromda yani pist bisikleti. Tabii ki bu kategorilerde ayrı, ayrı bisikletin kullanımı gerekli. Mesela benim branşımda yani Dağ Bisikletinde farklı bir bisiklet kullanılmakta. Dağlık, engebeli, ormanlık alanlarda kullanılacağı için daha dayanıklı farklı bir özelliğe sahipler. Ben aslında Yol Bisikleti ile başladım, sonrasında Ormanlık alanda değişik ortamda sürüşlerin daha farklı heyecan yaşattığını görerek bu kategoriyi tercih ettim. Bir de arazi içinde sürüş sürecinin sınırlı ama Yol Bisikletinde çok uzun mesafeli sürüşler yapmak zorundasınız.”



Beykoz Belediyesi Gençlik Spor Kulübünün Milli Sporcusu Oğuz Özçelik’e Beykoz İlçesinin mevcut doğa ve fiziki şartlar da göz önünde alındığında Dağ Bisikleti noktasında bir cazibe merkezi olup olmayacağını, gerek Türkiye gerekse de Uluslararası Yarışların yapılıp yapılamayacağı konusunda sorumuzu yönelttik…

Evet, Beykoz İlçesi gerçekten de bu anlamda tercih edilebilir özelliklere sahip. Özellikle daha önce de Türkiye Şampiyonası yarışlarının yapıldığı Polonezköy Parkuru bu konuda standartlara uygun. Hatta 2020 Yılı Türkiye Dağ Bisikleti Şampiyonası Eylül Ayı içinde Polonezköy Parkurunda yapılacaktı, Pandemiden dolayı maalesef yapılamadı. Bu anlamda Polonezköy 2009 Yılında Türkiye Şampiyonasına ev sahipliği yapmış bir parkur olarak zaten bilinmekte. “



Beykoz Belediyesi tarafından Pandemi süreci öncesinde hafta sonları geniş katılımlar ile Bisiklet Etkinlikleri yapılmakta idi. Bu anlamda bir sorumuzu da Oğuz Özçelik’e ilettik…bu etkinliklere katılan Beykozlulardan –Ben artık Yol Bisikleti değil Dağ Bisikleti yapmak istiyorum- derse ne tür karşılık bulabilir.



Bunun örneklerini zaten yaşadık, bazı Bisikletseverler bu konuda başvurusunu yaptı. Tabii ki bu durum ciddi bir eğitim süreci ile gerçekleşebilir. Hatta bu konuda çalışmalarımız da olacaktı ancak dediğim gibi gidip-gelip Pandemi Sürecine takılmaktayız.”

Peki bu süreç zorlu mu? Ya da vücut olarak olsun, yetenek olarak olsun bazı olmazsa olmazlar olabilir miydi? Televizyon ekranlarından Dağ Bisikleti ya da Macera tutkunlarının zorlu, engebeli parkurlardaki görüntülerini de dikkate alırsak bir tehlike yaşanacak durum da olabilir miydi?



“ Dağ Bisikleti kategorisine geçmek için işe yol bisikleti ile başlamak gerekmekte. Birden Dağ Bisikleti ile buluşma olmaz. Önce uzun sürüşler ile bisiklet ile adeta bütünleşmeniz gerekmekte. Antrenmanlarınız zamanla gelişmiş oluyor. Tabii bu sayede yokuşları çıkmış oluyorsunuz, vücut alışıyor, otomatikman vücut kendini fitleştiriyor.  İşte o zaman kendi tercihiniz ortay çıkıyor ya Yol Bisikleti alıyorsunuz ya da Dağ Bisikleti. Dağ bisikletini 2000 liraya da 7 bin liraya da almanız mümkün, belki normal bisikleti aynı fiyata ya da daha düşük fiyatlara bulup alabiliyorsunuz ancak işin yarış boyutuna gelince ona özgü yol bisikletinde de fiyatlar yukarı çıkmakta.



Oğuz Özçelik 2019 Yılında kurulan Beykoz Belediyesi Bisiklet Şubesinde 2020 yılından itibaren verilmeye başlanılan eğitimlere de sporcu kimliğinin yanı sıra Pelin Bayram ile birlikte antrenör olarak katkıda bulunmakta. İlk kez Beykoz Belediyesi GSK Forması ile Ordu’daki Yol Bisikleti Türkiye Şampiyonasına katılıp 2.sırada yer alan Özçelik, aynı yıl içinde bu kez Dağ Bisikleti Türkiye Şampiyonasında Masterler Kategorisinde Şampiyonluk sevinici yaşayıp Beykoz Belediyesi Gençlik Spor Kulübüne ilk Şampiyonluğu da yaşatmış oldu. Geçmiş yıllarda Milli Takımda da görev yapan başarılı sporcumuz şimdilerde hem yeni şampiyonluklar yaşamak hem de yetiştireceği sporcular ile de yaşatma düşüncesinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder