17 Nisan 2021 Cumartesi

TALİP ERCAN YAZIYOR..." SAĞLIK OLMADIKÇA BAL NEYE YARAR! "


Bu yazım öncesinde çok düşündüm, konunun artı ve eksilerini kafamda çarpıştırdım…nedeni yanlış bir sonuca varmamak idi…tabii ki yazıyı okuduktan sonra kızanlar da olacak, hak verenler de …biz doğru bildiğimizi, en azından öyle gördüğümüzü yazıya dökmek zorundayız, gerisi okuyuculara kalmış.

Diyeceğim o ki Bölgesel Amatör Lig maçlarını oynansın mı oynanmasın mı…işte bu soruya cevap aradım…yazdıklarım da beni bağlar…28 yıldır Amatör maçlara giden, işin medya ayağında olan bir futbolsever olarak yazmak istedim.

Vardığım nokta şu ki bu sezon Bölgesel Amatör Lig maçlarının oynanması mümkün görünmüyor ve de oynanmayacak gibi…şahsi düşüncem de bu yönde.

TFF Sağlık Kurulu Bölgesel Amatör Lig maçlarının Mayıs Ayı sonunda yapılması yönünde karar aldı. Pek çok takım o anlarda Antalya’da kampta idi…Beykoz İlçemizden de yeni ismi ile Beykoz İdmanyurdu olan ( Ted İstanbul Koleji Sk ) orada iken Kavacıkspor ve Beykoz 1908 A.Ş. Takımları ilçede hazırlıklarına devam etmekte idi.

İlk haber Kavacıkspor’dan geldi, birkaç isim Covid-19 Pozitif çıkmış idi, sonrasında toplamda 8 ismin yakalandığı gerçeği ile yüzleşildi. Futbol Direktörü Murat Yılmaz, bunları öngördüğü için zaten maçlar oynanmasın ama Federasyonda da takımlara yardım etsin düşüncesinde olan biri idi, bunu sıklıkla dile getirmekteydi. Kavacıkspor bu ana kadarki tüm hazırlık maçlarını ilçe dışına çıkmadan kendi stadında oynadı.

İkinci haber yine sağlam bir kaynaktan geldi, Antalya’ya giden Beykoz İdmanyurdu Takımında 20 kişi Covid-19 Pozitifli çıkmış, hatta bazıları da Hastanede tedavi altında imiş. Teknik Kadro ve Futbolcular yakalanmış yani…

Beykoz 1908 A.Ş. Takımından bir soruna şimdiye kadar rastlanmadı, varsa da ben duymadım. Geçmiş yazılarımın birinde Beykoz Stadını Başkan, Yöneticiler, Futbolcular, Teknik kadro ve diğer ilgiler dışında kimse giremeyecek şekilde kapatın demiştim.

Gelinen noktada Beykoz İdmanyurdu ve Kavacıkspor dışında ben bizzat birçok takımda hadiselerin yaşandığını biliyorum. Özellikle de Antalya’dan Kamptan dönen takımların futbolcularında diye işittim.

Aslında ben bu durumu bizzat yaşayarak da gördüm, futbol maçları olmayınca görev icabı bir de TRT Spor 2 Kanalı için Haber çekimleri yaptığımdan Beykoz Belediyespor Takımının müsabakalarını içeride dışarıda takip etmekte idim. Allah’a şükür ben bir sıkıntı yaşamadım.

Beykoz Belediyespor THF Erkekler Hentbol Süper Liginde Şampiyonluk iddiası devam eden, Türkiye Kupasında da şampiyonluk bekleyen bir takım idi. Her maç öncesinde maça 48 saat kala teste giren bir takım idi. Ama sonuçta toplamda 10-11 sporcusu bundan kurtulamadı. Hatta çok ağır da geçirdiler, bunun sonucu ilk etapta Türkiye Kupasından elenme dahi geldi.

Türkiye’de Salon Sporlarında yaşanan Covid-19 Pozitif hallerini ise medyadan derleyip yazsak satırlar yetmez. Basketbol, Voleybol, Hentbol gibi branşalar sponsor olmadan yapılamayacak spor dalları. Nedense oralarda ligler ısrarla oynatılmakta, çünkü sponsorların karları var, baskıları var.

Düşünün falanca bankanın televizyon ekranlarında reklam kuşağındaki 1 saniyesi bile uçuk rakam iken TRT başta olmak üzere maçlarının naklen yayınlandığında gelen reklamsal anlamda kazançlarını... Beykoz Belediyespor’a da bu gözle bakılıyor olsa gerek, yerel anlamda tüm gazete ve sitelerde haberler yoğun çıkarken, genel medyada en büyük avantajları yıl içinde verilen Süper Lig, Kupa ve Avrupa Kupası maçlarında isimlerinin 1 saat boyunca ekrandan yansıması.

Gelelim futbola futbola…hani bir insan ölür, ardından “ Gariban geldi, gariban gitti bu dünyadan “ denir ya o misal. Profesyonel Lig Kulüpleri için Amatör Kulüpler adeta yok hükmünde…ne zaman buraya ait projeler, maddi aktarımlar gündeme gelse “ Aman bırakın bu işleri “ denmekte. Maalesef o 3 büyükler diye sevdiğimiz kulüpler bu konuda başı çekmekte.

Oysa futbolun ana temeli Amatör Ligler…o sebeple ki profesyonel kulüplerin izleme komiteleri var, Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış olan. Buralarda amatör liglerde, alt yaş grubu müsabakalarından bulup çıkarmaktalar yetenekleri, sonrasında kendi altyapılarında oynatıp pişmelerini sağlamaktalar.

Madem ki Amatör Spor Kulüplerinin bu pastadan daha fazla pay almasını istemiyorsunuz, o halde gitmeyin amatör maçlara, aramayın yıldızları…nasılsa kendi altyapılarınız, modern isimleri ile Akademi Takımlarınız yok mu? Yani diyeceğim o ki iki yüzlülüğün bu kadarı da fazla olsa gerek.

Konuya nerden başladık nerelere geldik. Değerli takipçilerim…sağlık her şeyden önemli…son  1 yılda etrafınızda, akrabalarınızda, komşularınızda bu illet salgın nedeni ile kaybettiklerinizi hatırlayın. Ben bile son 2 ayda ne kadar komşumu kaybettim, akrabalarımdan kaç kişi buna yakalandı sayamayacağım bile. Daha geçenlerde anne-kız komşumuzu ebediyete uğurladık...

Evet sağlık her şeyden önemli durum ortada hala daha ısrarla Bölgesel Amatör Lig maçları oynansın diyenlere mesajım, bu günlerde vaka sayıları, ölüm oranları ortada , hadi diyelim maçların oynanmasını beklediğiniz  Mayıs sonuna kadar vakalar yarı yarıya azalsa, ki mümkün görünmüyor günde 30 bine inse dahi maçlar sizce oynatılır mı?

Diyeceğim o ki örnekleri bizzat ortada Beykoz İlçesinden iki takım kasıp kavrulmakta bu illet ile…diğer kulüpler de ortada, yani konuya inat ile hırs ile bakılmamalı sağlık her şeyden önemli. Zaten hadi diyelim maçlar başladı sizce bitme şansı var mı zaten hızlandırılmış bir lig gibi olacak bir de ertelemeler ile maçlar ancak yaz sıcağında Ağustos ayında biter. 

Değer mi ailelerinizi riske atmaya, kendi sağlığınızı hiçe saymaya…doğru söyleyin her takımdan bu illete yakalanan, en azından ailesinden biri yakalanmış temaslı olmayan kaç kişi, futbolcu kaldı? antrenmanda, maçlarda kafalarda hep ya şu arkadaşım, ya bu rakibim yakalanmış ise endişeleri yok mu kafalarda?

Meselenin gelelim bam teline…bunca teknik adam, futbolcu, diğer işin katmanları ne yer ne içer bu durumda? Maalesef bu sadece Amatör Futbol için geçerli bir konu değil ki…onlarca meslek dalından binlerce, milyonlarca insan zor durumda. İntihara yeltenenleri duyuyoruz medyadan, cebinde 2 lirası kalan…çocuğuna bir sakız, çekirdek parası veremeyen binlerce insan…

Hayatta iken ölmüş insanlardan bahsediyorum…Bölgesel Amatör Lig bazında 260 dolayında takım var…bunların bazıları Belediye Takımları ya da Belediye destekli Anadolu takımları…işte bu Belediyeler takımlardaki insanlara yardımcı olmalı. Ev geçindiren, sadece bu işten para kazanan birçok futbolcu var.

Türkiye Futbol Federasyonu da acilen yeni kararlar alabilir…futbolun ana kaynağı kurudu , kuruyacak onlara can suyu sağlanmalı. İlk etapta Yönetim Kurulunda bulunan zengin iş adamları, çevresi olanlar elini taşın altına koyup, Bölgesel Amatör Ligdeki sporcular için kampanya başlatmalı. Şu profesyonel kulüplere aktarılan kalemlerden kesintiler yapılıp kaynak yaratılmalı ki bu insanların da bir parça da olsa mağduriyetleri giderilmeli.


Profesyonel futbolcular da elini taşın altına atmalı karınca kararınca yapılacak kampanyalara destek olmalı…altlarınızda milyarlık araçlar ile gezip tozarken, lüks hayat yaşarken, paylaşmayı bir öğrenin…gerisi sizlerin insanlığına kalmış. Bir kez olsun geldiğiniz yerleri hatırlayın...milyarlarca lira galibiyet pirimi, maç başlarınız var...bir kere olsun futbol camiası örnek bir işe imza attı densin...

Maçlar için zaten 2021-22 sezonu hazırlıklarının başlayacağı tarihte Futbolcu Lisans ve Kulüp Tescil işlemleri için güzel bir indirim hatta bu sezon alınmaması da olabilir. Federasyon bunu yapabilir, yeter ki 3 büyükler engel olmasın, olurlarsa da vay bizim gelirleri amatörlere peşkeş çekemezsiniz diyeneler olursa da yazıklar olsun diyelim, bu yüzsüzleri kamuoyuna yansıtalım.

Son cümlem o ki aklın yolu bir bu sezon Bölgesel Amatör Lig maçları oynanmamalı…gidişata göre Eylül Ayı başı itibarı ile de yapılacak şekilde bir planlama kamuoyunda paylaşılmalı…

Kavacıkspor ve Beykoz İdmanyurdu ( TED İstanbul Koleji Sk ) Kadrosundaki isimlere geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bu arada bu illeti yaşayan takım ve sporculara sorun,  ne karar verelim diye, ki cevapları da zaten belli olacaktır, ağrı, sızılı, bitik psikolojili günler yaşayanlar en doğru kararı vereceklerdir.

Benim görüşüm de netleşti zaten maçlar oynanmamalı, gelecek sezona haklar saklı kalmakta zaten...

Bu andan sonra zaten dışarı az çıkan biri idim...ve de kısıtlı zaman kalıyordum, 2 saati aşmamak kaydıyla artık kendimi de dışarıdan izole etme düşüncesindeyim...evden dışarı çıkmayacağım çok mecbur kalmadıkça...çünkü işin şakası yok...

Bu illet hastalığı, salgını insanlığa yayanlar, kendilerini dünyanın efendileri görenleri de lanetliyorum...futbolu da seviyorum, Beykoz'umu da ancak sağlık olmadan ikisi de anlamsız kalacak...

Tabii ki tabiri caizse hem nalına hem de mıhına da vurmuş iken bir şeyin alını da çizelim...TFF burada günah keçisi ilan edilmemeli...konun en yetkilisi Sağlık Bakanlığı ve Pandemi Kurulu...buradan çıkacak karar ve önerileri hayata geçirmekteler. Tek başına karar merci de değiller. TFF maçların planlaması ve oynatılması yönünde çalışmalar yapan bir kurum.

TFF Sağlık kurulunun bahsettiğim gibi en üst kurum konumundaki Sağlık Bakanlığı ve ilgili birimlerden gelen önerileri de dikkate alıp TFF yönetimine bilgi vermekte. Zaten bu bilgi doğrultusunda TFF de  insan sağlığı nedeniyle son dönemlerde Artan vaka artışları nedeniyle Bal ligini ertelemişti.

Defalarca yazdım Amatör Branşlarda spor yapanlar mutlak surette bir iş, meslek sahibi olmalı, bunun en acı örneğini yaşıyoruz...sadece futboldan gelecek para ile hayatını idame ettirenler ne halde ortada...futbolcu isen aynı zamanda, Mimar, Öğretmen, belediye işçisi, terzi, su tesisatçısı da olmak zorundasın...kimseye kimseden fayda olmuyor yoksa...

 Kimse kusura bakmasın Dost Acı Söyler....

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder