9 Mayıs 2021 Pazar

ÜMİT YILMAZ YAZIYOR..." HAYATIMIZ BİR OYUN ..."


Hani bir film yada dizi izlerken oyuncunun yaptığı rolü överiz ve helâl olsun gerçek gibi oynamış deriz ya işte hayat o oyuncunun yaptığı roldeki gibi bir oyundur.

Hayat gerçek bir oyundur.
Herkesin rolünün apaçık belli olduğu ama insanların kendilerine verilen irade sayesinde iyi rolde mi yoksa kötü roldemi olduğunu çoğu zaman kendilerinin belirlediği bir oyun.
Her oyunun olduğu gibi hayat oyununun da belli kuralları var tabii ki. Bu kurallara uyarsan kazanacağın, uymazsan kaybedeceğin kurallar. Tıpkı diğer oyunlarda olduğu gibi.
Eğer hayat oyununu kazanmak istiyorsan, öncelikle iyi insan olacaksın. Kendin için istediğini diğer insanlar içinde isterken, istemediğini diğer insanlar içinde istemeyeceksin.

Diğer insanları Allah rızası için seveceksin. Onların haklarına saygı göstereceksin. Her şey benim olsun. He rşeyin sahibi ben olayım demeyeceksin. Darda ve zorda kalanlara elinden geldiğince yardım edeceksin. Düşene bir tekmede ben vurayım demeyeceksin. Her iki taraf içinde çalışacaksın.

Dünya ve ahirete çok fazla meyledip diğer tarafı ihmal etmeyeceksin. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için yaşayacaksın. Dengeyi bozmayacaksın. Komşuna ve diğer insanlara elinle yada dilinle zarar vermeyeceksin. Kimseyi aşağılamayacak, dışlamayacak, hor görmeyeceksin.

Kul hakkına maksimum riayet edeceksin. Tanımadığın, bilmediğin insanlar hakkında ileri geri konuşup iftira atmayacaksın. Tanıdığın insanın hatasını gördüğünde toplum içerisinde yüzüne vurmayacaksın. Hafifçe kenara çekip kibar bir dille uyaracaksın. Kimsenin ahını almayacaksın. Kimseyle üç günden fazla küs kalmayacaksın. Yaşarken de bu dünyadan giderken de arkandan Allah razı olsun iyi adamdı dedirteceksin.

Hayvanları ve bitkileri de seveceksin. Onlara zarar vermeyeceksin. Elinden geldiği kadar kollayıp koruyacaksın. İnsanların ve diğer canlıların yaşam hakkına saygı göstereceksin. Kimseden rol çalmayacak sadece kendi rolünü oynayacak. O rolün gerektirdiği şeyleri yapacaksın.

Dürüst ve açık sözlü olacaksın. Pembe yada beyaz ne olursa olsun yalan söylemeyeceksin. Cenabı Allah'ın seni gördüğünü ve yaptıklarının hepsinin hesabını vereceğini unutmayacaksın. Bu dünyadan göçüp gideceğini ve yaptığın iyiliklerin ve güzel davranışların senin kurtuluşuna sebep olacağını aklından çıkarmayacaksın.

Birilerini kandırayım derken aslında kendini kandırdığını asla unutmayacaksın. Aslında oyun çokta zor olmayan bir oyun. İçinden kötülük geçirmeyeceksin. Dışından da kötü yapmayacaksın.
Gerisi zaten kendiliğinden gelecek.
Allah muhafaza yukarıda yazdıklarımın tersini yaparsak da vebalinin altından kalkamayız. Hayat oyununu kazanamayız.
Hayat oyununu kazanmakta, kaybetmekte gördüğünüz gibi bizim elimizde. Cenab-ı Allah bizi yaratır ve bizi takip eder. Gerisini birazda bizim kontrolümüze bırakır.
Hayat oyununun kurallarına uyduktan sonra bu oyunu kazanıp ebedi saadete kavuşmak aslında hiçte zor değil. Yeter ki biz isteyelim. Yeter ki gönülden isteyelim. Yeter ki bunun için mücadele edelim.

Herkesin hayat oyunun kazanması duası ve dileğiyle.
Yazı: Ümit YILMAZ 09 MAYIS 2021 Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder