4 Aralık 2020 Cuma

GÜMÜŞSUYU SAHİLİ DENİZANALARININ İSTİLASINA UĞRADI !

 


Hafta sonunda uygulanacak Sokağa Çıkma Yasağı öncesinde Beykozlular adeta sahillere akın ederken mavi sularda tabiri caizse denizanalarının istilası vardı.


Özellikle Beykoz Balıkçı Barınağı bölgesinde yoğunlukta olan denizanaları mavi suyu beyaza döndürdü...peki bu yoğunluğun nedeni ne olabilir deyip inceleme yaptığımızda karşımıza ilk çıkan şey ise sahil düzenlemeleri ile paralellik arz etmekte idi...

Kıyıların yapılaşması ise denizanasının üremesinin artmasına neden oluyor. Denizanaları üremek için sert zeminlere ihtiyaç duyuyorlar. Kıyıları dolgu ve beton yaptıkça üreme alanları artıyor.

Deniz yüzeyinden okyanusların en derinlerine kadar her yerde yaşam alanı bulan denizanaları son yıllarda tüm kıyılarımızda belirgin olarak arttı. Küresel iklim değişikliği ve aşırı kirlenme nedeniyle çoğalan denizanaları planktonlarla beslenirken aynı besini paylaştığı pek çok balık türünün de azalmasına neden oluyor.

Son 10 yıldır gözlenen denizanası artışının deniz tabanındaki sert yüzeylere tutunarak yaşamını sürdüren polip adı verilen canlıların yaşam alanının genişlemesinden kaynaklandığını belirleyen uzmanlar harekete geçti. TÜBİTAK desteği ile yürütülen denizanası projesinin yürütücüsü olan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü uzmanları önemli sonuçlara ulaştı.


Tahribat dengeyi değiştirdi
Belirli aralıklarla Boğaz’da dalış yapan bilim insanları, zemine bağlı yaşayan ve yaşamı boyunca defalarca başkalaşım geçirerek 25-30 arası denizanasının oluşmasını sağlayan polip kolonilerini inceledi. Denizanası poliplerinin dip yapısı yumuşak olan bölgelerde çoğalamadığı düşünülürken, kıyı tahribatından dolayı dengenin değiştiği gözlendi. Boğaz’daki kıyı dolguları, iskele ayakları, inşaat platformları kadar denize atılan plastik çöplerin de poliplerin yaşaması için uygun ortam sağladığı görüldü.




‘Her çöp dengeyi bozuyor’

Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı araştırma görevlisi Dr. Noyan Yılmaz, “Normalde denizanası polip kolonilerinin su altında tespiti oldukça zordur, ancak biz İstanbul Boğazı’nda birçok koloniyi ilk dalışlarımızda tespit ettik. Ne yazık ki bu kolonilerin tamamı insan yapısı malzemelerin üzerinde. Atılan bir araba lastiği, denize düşmüş metal bir plaka ve eski fiber tekne kalıntısı poliplerin tercihi olurken denizanası artışını sağlayacak uygun ortamı yaratmış. İstanbul’da kentsel dönüşüm gibi nedenlerden dolayı yapılan kıyı tahribatı poliplerin gelişimi için uygun habitatların çoğalmasını sağladı. Denize atılan her çöp doğanın dengesini bozuyor. Bu artışı iklim değişikliğine bağlamadan önce bu etkileşimleri düşünmeliyiz. İstanbul Boğazı’nın akıntı rejimini düşünüldüğünde Marmara Denizi’ndeki Aurelia türü denizanasının neden arttığını da görebiliriz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder