17 Mayıs 2021 Pazartesi

ÜMİT YILMAZ YAZIYOR...." ELEKTRİK VE SUYUMUZUN KIYMETİNİ BİLELİM !!! "


Bakım onarım çalışmaları nedeniyle yaklaşık iki saattir elektrik yok mahallemizde.
İşte insanoğlu bu kadar çaresiz bu kadar aciz bir varlık. Televizyonu açayım diyorsun elektrik yok. Bilgisayarı açayım diyorsun elektrik yok.

Telefonu şarj edeyim diyorsun elektrik yok.Bu satırları yazarken elektrik kesilinceye kadarki israf ettiğimiz elektrik geldi aklıma. Boşuna yanan lambalar. Kullanmadığımız halde gece takılı olan bilgisayarın fişinden boşa harcanan elektrik. Gece prizden çekmediğimiz televizyonun fişi. Bunun gibi daha neler neler.

Olunca kıymetini bilmiyoruz. Boşuna harcıyoruz. Olmayınca da 500 yıl önce yaşayan insanların durumuna düşüyoruz. Tabi günümüzle o günü kıyaslarken bugün jeneratör kullanıldığını da unutmayalım ama bu jeneratör denen cihazda kaç evde bulunuyor o da herkesin malumu.

Elektrik ve su tıpkı sofralardan eksik etmediğimiz ekmek gibi hepimizin temel ihtiyacı onlar olmadan hayat çok zor.

Boşa yanan elektrik, boşa harcanan su hepsi milli servet. Var olduğunda kimse kıymetini bilmiyor ama olmayınca da ekmek gibi aranan şeyler.

İnsanoğlu yokluğu görmeden varlığın kıymetini bilemez. Bu bakım onarım çalışmaları fiziki koşulların yanında bizlerin boşa harcadığımız enerjiden de kaynaklanıyor.

Örneğin diyelim ki günlük 2 milyon ton su tüm şehre yetecekken bizler suyu boşa harcarsak doğal olarak bu su şehre yetmeyecek. Daha fazla suya ihtiyacımız olacak. Barajlar daha fazla suyu basmak için daha fazla elektrik ve güç harcayacak. Bunun neticesinde yeni elektrik ihtiyacı doğacak.

Bu elektriği üretmek içinde var olan sistem ya yenileriyle arttırılacak yada bugün bizim mahallemizde yapılan gibi saatlerce sürecek bakım ve onarım çalışması yapılacak. Gördüğünüz gibi her şey birbirine bağlı dostlar. Boşa harcadığımız elektrik ve su hayatımızda nelere mal oluyor.

Kime ne parasını ben veriyorum. İstediğim gibi harcarım kimse karışamaz diyemeyiz. Hiç bir medeni insanda böyle düşünemez, düşünmemeli.

Yukarıdaki örnekten de yola çıkarak enerji kaynaklarımızı tasarruflu kullanmaz israf edersek,birkaç saatte olsa yüzyıllar önce elektriksiz yaşayan insanlar gibi medeniyetten uzak bir hayat yaşarız bunu da aklımızdan çıkarmayalım.

Yazı: Ümit YILMAZ
17 Mayıs 2021 Pazartesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder