29 Ocak 2019 Salı

BEYKOZ'DA ÖNCELİKLİ SORUN İŞSİZLİK...


Şu günlerde seçimler dolayısı ile o kadar yoğun günler yaşanmakta ki , yazımın başlığı okuyanlar içinde bunu seçim sonundaki sıralama tahminim olarak da algılayanlar fazlası ile olacaktır.

Yani falanca ile filanca aday ilk iki iki içinde yer değiştirmekte, 3.adayın ise şansı ancak banko 3. olacaktır diye düşünenler olabilse de benim anlatmak istediği ise farklı bir konu…neyse kavram karmaşası ya da kelime oyunları yapmak değil niyetim , o halde hemen konuya gireyim…
Bu yaşadıklarımın değişik şeklini Beykozlular da yaşamakta…bir ve ikinci yer değiştirse derken anlatmak istediğim şu ki yıllardır karşıma çıkanların kurduğu ilk iki cümle, ” Talip abi nasılsın ” ve ” Ne olacak bu Beykoz’un hali?” olmakta. İşte bu iki cümle yer değiştirebilmekte iken üçüncü ise her zaman banko halde yerini korumakta…ne mi o ” Abim bir sigara parası, karnım aç bir yarım ekmek arası alacağım da...bir bilet parası versen de karşıya geçeyim” diye başlayan.
Kendimi bildim bileli çalışmaktayım ve ayaklarımın üzerinde durmaktayım, Türkiye’nin en büyük Holdinglerinden birinden 27 yılın ardından emekli oldum…ve bildiğiniz gibi çok ama çok uzun zamandır da medya sektöründe de emek veren bir kardeşiniz, ya da abiniz konumundayım.
Gerçekten de Beykoz’un 250 bini az geçen, ki bu seçim öncesi de kayıtlarını memleketlerine aldıran sahte Beykozlular nedeni ile bunun da altına düştüğümüz konuşulmakta, işte bu insanlar içinde emekli sayımız bir hayli fazla, okuyan da geniş bir genç-çocuk kitlemiz var. Geride kalan orta yaş sınıfından sabahları ilçe dışına çıkan binlerce insanımız var ki bu kesimde de kız ve kadınların sayısı da azımsanmayacak sayıda.
Maalesef İlçede iş sahaları yok gibi , Yaz Aylarında Turizm hareketliliği nedeni ile birkaç bin kişi geçici işlerde çalışabilmekte. Bunun yanı sıra iş beğenmeyen bir kaylı genç-orta yaş insanımız var. Onlara işte bulsanız, birkaç ay sonra beğenmeyip, ya da bir bahane ile bırakıp ilçeye pineklemeye gelen miskinler sınıfı da var.
Mesela bu sınıf içinde Lise Mezunu olup da en azından şu sıralar revaçta olan Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışma imkanı da varken, yapılmakta bu tembellik, miskinlik, ailesinin ya da başkalarının sırtından geçinme durumu. Hatta geçtiğimiz haftalarda Beykoz Belediyesi Sertifikalı Özel Güvenlik Kursu da açmasına karşın sanmıyorum ki oraya da fazla bir ilgi olsun.
Birçok tanıdığım ve de sizlerin de yakınlarınızda mahallenizde rastlayabileceğiniz simalar ise vakti zamanında 3 fabrikada çalışan aile büyüklerinin, Babalarının, dedelerinin yaptığı çok katlı binalardan gelen kira gelirleri ile gününü geçirmekte.
Bu kısmı demişken, daha önce de birçok yerde anlattığım bir anımız bir kez daha aktarmak isterim…Paşabahçe İskele Meydanında bir dostumuz ile sohbet ederken, arkadaşın bir tanıdığı da yanımıza gelince sohbet daha da koyulaştı…gelen üçüncü şahısa dönüp, ” Abim senin oğlun varsa senin ölmeni beklemekte? ” dedim…Çünkü yeni nesil temsilcileri babadan, dededen kalan yerleri iyi paraya satıp kaçma düşüncesinde bu ilçeden…adam kızgınlıkla yüzüme bakmaya başladı…hayda durum tespiti ya da şaka yapalım derken baltayı taşa mı vurduk derken, muhatabımdan cevap geldi…” Sen ne diyorsun kardeşim ! ”
” Eyvah dedim peşinden bir yumruk, tokat gelirse şaşırma ” diye de geçmiyor değil….ikinci cevabı da gelince bu şüphem daha da ağır basmaya başladı…” Benim oğlum ölmemi en son isteyecek kişidir...” ben renkten renge girerken bir üçüncü cümlesi geldi…” Ben işsiz güçsüz, bir baltaya sap olamamış , tembel oğluma hala daha para vermekteyim, ben olmaz isem acından ölür, ser sefil oradan oraya sürüklenip hayatı kayar ” Ya dostlar meselenin bir de bu boyutu var…
Öte yandan resmi rakamlar bir ara Belediye Reklam Panosunda da yazılmıştı, binlerce Beykozluya Sosyal Yardımda yapılmakta imiş…yani kısacası binlerce Beykozluya erzakları, kömürleri, çocuklarına eğitim ve giysi yardımı yapılmakta…
Beykoz’da bu şartlar altında binlerce işsiz, binlerce Beykoz Belediyesinden gelecek yardımlara muhtaç, yatalak-engelli, yaşlı insanımız bulunmakta. Son yıllarda bir de ” Evde bakım ” hizmeti sunulmaya başlandı….biz ise hala ” Beykoz’u Beykozlu mu Yönetsin, ya da dışarıdan gelen mi” diye ikiye bölünmüş durumdayız.
Şahsen yıllardır, ama çok uzun yıllardır birçok kez yazdım,çizdim, öneride bulundum, Beykoz’un geleceği Turizm, sağlam bir tarım politikasında olabilir…ancak bu süre zarfından o kadar çok tarlalarını zenginlere, varlıklı iş adamlarına satan kişi var ki…yani tarım da listeden çıkmakta gibi.
Beykoz Sokaklarında caddelerinde yürürken, inanın içim kararıyor, hele ki okul çıkış saatlerine denk gelmiş isem, o genç öğrencilere bakıp iç geçirmekteyim, ki buna kendi çocuğum da dahil…binlerce öğrenci ileride Üniversiteye de gitse iş bulabilecek mi?
Eskiden, iş sıkıntısı çekenlerin başvurdukları işler Polislik Mesleği ya da son yıllarda tercih oranı bir hayli yükselen Askeriye’de kalmak, Uzman Çavuş, Onbaşı, Er olmak, ya da biraz daha hedef büyütmüş iseler oradan Astsubay ya da subaylığa uzanacak bir yol olmakta…kaldı ki o kadar çok yoğun talep olmakta ki birkaç sene sonrasında uzman er, onbaşı yada çavuşluk için bile KPSS sınavları mecbur hale gelebilir.
İşte bu şartlar altında Beykoz’um için Beykozlular için üzülmekteyim…bu şartlar altında Yerel Seçimlere girilmekte…bir medya mensubu olarak da vakit bulduğumda da seçim çalışmalarını takip etmekteyim ve de etme gayretinde de olacağım…adayları isimler bazında incelersem çok iyi tanıdıklarım da var Murat Aydın gibi yeni bir Beykozlu da var.
Peki bu seçimler Beykoz’lunun işsizliğine çözüm olabilecek mi benim şahsen değerlendirme ölçüm bu olacak…yoksa siyaset o kadar katı, dar sıkıştırılmış bir şekilden kurtulmaya başladı gibi, ki bugün A Partisinde olan yarın B Partisinden aday olabilmekte…
Yoksa ben Beykoz’a ait İmar-İskan-Mülkiyet Sorunlarının kesinlikle ikinci sıraya indiği düşüncesindeyim…işi, aşı huzuru olmayan ne yapsın yeşil örtüyü, mavi suları…karnı aç insan her yanı altın asfaltlarla, taşlarla çevrili bir ilçede yaşasa neye yarar yaşamasa neye yarar.
Tabii ki emeklilik sonrası tamamen odaklandığımız ilçe medyasındaki yerimiz gereği partilerin adaylarının seçim çalışmalarına gideceği, haberlerini yapacağız, yapmasına da zor ve dostum Beykoz’da Belediye Başkanlığı yapmak zor mu zor…Allah sonumuzu hayır eyleye..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder