31 Ocak 2019 Perşembe

TALİP ERCAN, "DİLİMİZE YERLEŞEN NİCE HATALI CÜMLELER MEVCUT"


Toplumsal yaşantımızda, aile bireyleri arasında olsun, değişik ortamlarda olsun kulağımıza çalınan ya da bizzat kullandığımız öylesine yanlış cümleler var ki...işte bunlardan biri ile başlayayım yazıma dedim, ve fazla da araştırmadan aynı anda karşımdaki televizyon ekranındaki bir diziden yansıyan - Şeytanınız bol olsun!- cümlesi ile bir giriş yapayım dedim..


Konuşmalarımızda dilimize pelesenk olmuş nice cümleler, kelimeler var...hele ki bazı kelimeleri argodan da vazgeçtik müthiş bir cinsellik çağrışımı yaptığı da hepimizce malum...gelelim konumuza ....hiç uzağa gitmeyelim az önce okuduğunuz cümlemde bile bazılarının anlamını bilemediği ancak tahmin edebileceği bir kelime sarf ettim...Pelesenk...

Arapça kökenli bu kelimenin Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre anlamı..1.Türlü Bitkilerden çıkarıla kokulu bir reçine..2.Pelesnk Ağacından üretilen değerli bir kereste...toplumdaki karşılığı ise Konuşurken gereksiz tekrarlanan söz...

Dedim ya insanı küfre sokan birçok cümlemiz var...basit bir dizide bile aralara sıkıştırılan cümleler, kelimeler bunları izleyip dinleyenlere tarafından dillere Pelesenk edilmekte!!!

Geçmiş yazılarımda da bu konulara kıyıdan köşeden bir giriş yapmış idim...hatta o zaman şarkılarda-türkülerde ve şiirlerde insanı günaha sokan, Allah göstermesin Allah'a , o yüce Yaradanımıza isyan ettiren cümleleri yansıtıp, -Ne olur bunları beynimizden çıkarıp atalım- masumca kullanılan bir cümle ya da kelime bile günah hanemize yazılmış bir not anlamı taşımakta- demiştim.

Alın bir başka örnek...hem de bir dönemin en sık dinlenen bir taverna parçası idi..." Ben sensiz dünyada yaşamaktansa senle cehenneme gitmek isterim..." Hayda buyur gel buradan yak deyimini gel de söyleme...aslında derinliğine inilmese ne kadar da masumca söylenen bir parça değil mi? cehenneme gitmeye bu kadar istekli kardeşlerimiz var!!!

Yine toplumsal hayatta dilimize maalesef yerleşmiş olan Cebrail bile söylese inanmam, Namaz kılmak karın doyurmaz,  ( Fiziksel Görüntüsü ile başkaları konuşurken ) Ben İmalat Hatasıyım, İçki içerken besmele çekmek, Haram işleyen birini -Helal olsun- diye övmek, mecazi anlamda da olsa, bir kişinin yaptığı işi için -yarattı- demek, Genelde boş ya da hatalı bir şey yapana - Allahlık Mehmet, Bey Allahlık Ayşe hanım- diye hitaplarda bulunmak, Allah'ın oğlu gelse elimden alamaz, Seni Allah'tan daha fazla seviyorum, Allah baba gökte benim şahidimdir gibi verebileceğimiz örnekler büyük günahlara sebep olabilir.

Şu günlerde bilindiği gibi Yerel Seçim ortamı yaşanmakta...Siyasi Partilerin Beykoz adayları belli oldu ve çalışmalara da başladılar. Bizlerde zamanla her birinin programlarına gidip Beykoz için verecekleri mesajlar sizlere aktarma gayretinde olacağız.

Diyeceğim o ki güzel bir seçim süreci yaşansın istiyoruz, özellikle sosyal medya da bir birlerine çok ağır cümleler ya da haber altlarına gelen yorumlar ile hakaretler yağdıranların yorumlarını sileceğiz. Fikirlerin mücadelesini küfürlerin mücadelesi şekline gelmesini arzu etmeyiz.

Her partinin vereceği mesajları şahsen ben de bir Beykozlu, aynı sorunların, sıkıntıların, problemlerin muhatabı olarak kendi aklım-fikrimle yorumlayıp oyumu ona göre vereceğim. Herkesin de aynı bakış açısı ile hareket etmesi en büyük dileğim. Kimse kimseye dayatmalarda bulunmamalı, körü körüne partizanlık yapmamalı.

Gelin bu seçim döneminde Edebi sanatları kullanalım, latif cümleler sarf edelim...Tecahül-ü Arif ( Aman ha Tezavüzcü Arif diye dalgaya almayalım! ), Cinas, Hüsni Talil, Kinaye, Mecaz-ı Mürsel, Tevriye, Teşhis sanatlarına yönelelim...kul hakkına girecek cümlelerden kaçalım.

Ve de sosyal hayatta insanı küfre sokacak cümlelerden artık vazgeçelim....şeytanımız değil meleklerimiz bol olsun...sensiz dünyada yaşamaktansa da cennete gitmek isteyelim,

Selam ve dualarımız ile vesselam...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder