27 Şubat 2021 Cumartesi

ÜMİT YILMAZ , " OKUMA VE ÖĞRENME ÜZERİNE BİRKAÇ KELAM..."


Kutsal kitabımız Kuran'ı Kerim'in inen ilk ayeti "Yaradan rabbinin adıyla oku" ayetidir.
(Alâk suresi)

Yüce Allah her sözü, her ayeti ruhumuza ve kalbimize şifa olan ve Hz Muhammed (S.A.V) vasıtasıyla bizlere gönderdiği ve "Bu Kitab-ı (Kuran-ı Kerim) biz indirdik elbette onu yine biz koruyacağız " dediği son kitabı Kuran'ı Kerim'de daha ilk ayetinde okumanın ve öğrenmenin önemini her şeyin önüne koyarak hepimizi adeta okumaya ve öğrenmeye teşvik ediyor.
Peygamber efendimizde bir hadisi şerifinde " İlim Çin'de bile olsa gidip alınız " ifadesini kullanırken ilim öğrenmenin ne kadar kıymetli bir şey olduğundan bahsediyor.
İslam'ın dördüncü Halifesi, Peygamberimizin Damadı Hz Ali (R.A) ise " Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum " diyerek okumanın önemine vurgu yapıyor.
Bu girizgâhın ardından şu soru aklıma takılıyor.
Peki ilim bu kadar önemliyken, okuma bu kadar teşvik edilirken bizler yeterince okuyor muyuz, öğrenmek için gayret gösteriyor muyuz?
Geçmiş dönemlerde bu soruyu sorduğum birçok arkadaşımda kitap okumadığını bunun için vakit bulamadığını söylemişti.
20'li yaşlara kadar çok kitap okuyan bir insan olarak günümüzde çok fazla kitap okumadığımı üzülerek söylemeliyim.
Kuran-ı Kerim'in açık açık belirttiği okumaktan maalesef gün geçtikçe uzaklaşıyoruz. Hani vakit olmadığından okumuyoruz diyoruz ya arkadaşlar.
Aslında o kadar çok vaktimiz var ki biz ya farkında değiliz ya da kendimizi kandırıyoruz. Araştırmalara göre halkımız her günün ortalama 3-4 saatini televizyon başında, ortalama 4-5 saatini genellikle internet başında, sosyal medyada (Facebook, Twitter, Whatsapp) ya da oyun oynayarak geçiriyor.
Gördüğümüz gibi günün neredeyse üçte birini deyim yerindeyse boşuna heba ediyoruz. Günün geri kalanı da zaten uyumayla ve çalışmayla geçip gidiyor. Sonrada zamanın yetmediğinden, okumaya vakit bulamamaktan dem vuruyoruz.
Kendi adıma şunu söyleyeyim, Evet bende günde 4-5 saat internette vakit harcıyorum.
Bunun bir kısmı sosyal medyada olurken, önemli bir kısmını da okumaya ve araştırmaya ayırıyorum. Belki kitap okumuyorum ama bilgi edinme konusunda internetin nimetlerinden de fazlasıyla faydalanıyorum.
Kitap okuyarak harcayacağım zamanımı internette araştırmalar yaparak değerlendiriyorum. Kafama takılan bir şeyi bazen saatlerce araştırdığım zamanlar hiçte az değil. Eskiden bilgiye ulaşmak çok zordu biliyorsunuz arkadaşlar. Günümüzde bu ekonomik koşullarda kitap almak için hepimizin maddi imkanı olmayabilir bunu da görmezden gelmek istemiyorum.
Şunu da kabul etmemiz lazım. Bugün hepimizin cebinde internet var. Arama motorundan birkaç tuşa basarak en fazla 1-2 dakika içerisinde istediğimiz bilgiye ulaşmak mümkün. Yani bilgiye ulaşmak çok ama çok kolay.
Sizde en azından benim gibi yaparak boş günlerinizin ve vaktinizin birkaç saatini internet ortamında bile olsa okumaya, araştırmaya ayırabilirsiniz.
İnsan okuya okuya, öğrene öğrene kişisel olarak kendini geliştirir. Ufkunu açar. Yolunu aydınlatır.
Gelin vakit kaybetmeden kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'inde inen ilk ayetinde belirttiği gibi okumaya ve bilgi edinmeye gayret edelim.
Hem Kuran-ı Kerim'in hem peygamber efendimizin emrini ve tavsiyesini yerine getirelim, hem de bilgimizle kendimize gelecek, çevremize ve insanlığa iyi birer rehber olalım.
Yazı: Ümit YILMAZ 27 Şubat 2021 Cumartesi Bu yazıyı lütfen bir dost tavsiyesi olarak kabul edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder