11 Mart 2021 Perşembe

MUAMMER ERCAN , " FARKINDALIĞIN ADRESİ..." BEYKOZ TREKKİNG "


Bir çoğumuzun yabancı olduğu Trekking kelimesi, dilimize İngilizce’den gelmektedir. Track kelimesinin Türkçe okunuşunun, trek olduğunu bilmekteyiz. Bu kelimenin Türkçe açılımına baktığımızda iz, yol takibi olarak bilinmektedir.

Trekking ekseriyetle doğa koşullarında, engebeli arazilerde yapılabilen, zorluk dereceleri değişen, bazen ise konaklamalı olarak da yapılan, uzun süreli yürüyüşler için kullanılan bir tanımdır.

Ülkemizde bu spor dalıyla uğraşanların sayısının arttığını, son 10 yıldan bu yana görmekteyiz. Trekking yapmanın en güzel yanı ise her hangi bir sağlık sorunu yaşamayan, herkesin yapabileceği bir aktivite olmasıdır.   

Bilindiği üzere doğa yürüyüşlerinin, çok sıcak olmayan aylarda yapılması daha uygun olduğu bilinir.

Bu sebepten dolayı da ekseriyetle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsimlerde yapılması önerilir. Dilerseniz lafı fazla dolandırmadan konunun özüne, makalemize dönelim.

Ben de birçok çalışan gibi vakti geldiğinde, çalıştığım kurumdan ayrılıp, emekliliğimi istedim. Öncelikle bu kararı almamda yaşamış olduğum bazı sağlık sorunları önemli rol oynadı. İlk başlarda kendi sağlık sorunlarım ve aile içindeki yaşanan rahatsızlıklardan dolayı, sürekli hastane koşuşturmalarım oldu. Bu arada zaman buldukça her fırsatta sürekli yürüyüş yapıyordum.

Emekli olduğum süreçten bu güne kadar evde hiç oturmadım diyebilirim. Kendime her zaman bir meşguliyet buluyordum. İlerleyen yıllarda bunlara birde yüzmeyi dahil etmiştim. O tarihler de yüzme grubunda tanışmış olduğum, Ege bey sayesinde trekking ile tanışmış oldum.

O gün bu gündür her fırsatta doğa yürüyüşleri yapmaktayım. Sizlere kısacası trekking ile nasıl tanıştığımı anlatmaya çalıştım. Diyeceğim o ki öncelikle,  her insan kendini çok ama çok sevmeli. Kendinize önem verin. Kendinizi her fırsatta şımartın. Hatta hepsinden daha önemlisi kendinizi ödüllendirin. Fırsat buldukça kendinizi doğaya ve sahillere atıp yürüyüşler yapın.

Günlük hayatta, aile içinde yaşadığınız, maddi, manevi, sosyal birçok sıkıntı için bu tür etkinliklerin bire bir, iyi geleceğini söyleyebilirim. Birçok hususta olduğu gibi, bazılarınız doğa yürüyüşü yapmayı sevmeyebilir. İnsan yeter ki istesin. İnanın her kişinin, farklı bile olsa,  hoşlanacağı birçok etkinlik olduğunu söyleyebilirim.

Herkesin hoşlandığı, mutlu olabileceği o kadar çok etkinlik var ki. Resim yapma, fotoğraflar çekmek, yemek ve pasta kursu, müzik, enstrüman çalma, folklor ve dans kursları gibi saymakla bitmeyecek kadar çok aktivite var. Bana kalırsa kendinize en uygun olanını, biran önce seçin ve  hiç zaman kaybetmeden,  bunlardan birine katılın derim.

BEYKOZ TREKKİNG

Birçoğunuz gibi ben de sosyal medyayı takip eden biriyim. Bir hayli zamandır trekking grupları ile yürüyüşler yaptığımı söyledim. Fırsat buldukça Beykoz Trekking ekibini de, Facebook ve Instagram adreslerinden takip ediyordum.

O gün bu gün giderim derken, grubun Poyrazköy etkinliğine katılmaya karar verdim. Ve sonrasında Beykoz Trekking grubunun kurucusu olan, Niyazi bey ile tanışmış olduk. Poyrazköy’e gittiğimde,  farklı trekking gruplarında bir araya gelip tanıştığım, arkadaşlarımın olduğunu da gördüm.

Öncelikle hiç bir kimseyle samimiyet kurmadan izlenim yapmak istemiştim. Yaptığım izlenim sonrası, birçok trekking grubunda olmayan farkındalıkların olduğunu bizzat gördüm. 

BEYKOZ TREKKİNG BU İŞİ BİLİYOR

Öncelikle doğa yürüyüşüne katılacak olan kişiler ortak bir noktada buluştular. Buraya kadar her şey normaldi diyebilirim. Buluşma  noktasında,  yürüyüş öncesi, sosyal mesafe kurallarına  herkes dikkat ermekteydi.

Daha sonra ise katılımcılara, çalan müzik eşliğinde, Fethi Bey tarafından açma, germe, ısınma hareketleri yaptırıldı. Bu hareketlerin yapılmasındaki amaç yürüyüş öncesi moral, motivasyonu yüksek tutmak ve ısınmak içindi.

Sonrasında ise tüm katılımcılar birer, birer kendilerini tanıttılar. Daha sonra yürüyüşe gelenlerin sayısını öğrenmek için sayım başladı. Ve en son olarak, önde bir öncü ve en geride bir kişi artçı olarak trekking, yürüyüşüne başlandı.

O gün benim şansımdan olsa gerek, Poyrazköy parkuru çokta zor değildi. Yaklaşık 2-3 saat gibi bir süre yürümüştük. Yürüyüş sonrasında Poyrazköy limanının olduğu bölgede mangal ve semaver yakıldı. Katılımcılar için bir kasa hamsi alınmıştı. Odun ateşinde pişen hamsiler bir güzel afiyetle yenildi. Tavşan kanı çaylar ve közde pişirilen, Türk kahvesi bir güzel afiyetle içildi.

Tabi bunlar yapılırken, bazıları mikrofonu alıp, karaoke yapıp şarkılar, türküler söyledi. Müziğin ritmine kendini kaptıran birçok katılımcı, ise danslar edip, doyasıya eğlenmiş oldu. Nihayetinde benim, pekte alışık olmadığım, bir trekking etkinliği sona ermişti.

Ne diyeyim, doğrusunu söylemek gerekirse, o gün bende çok eğlenmiştim. Hepimizce malum. Tüm dünya çok zorlu bir süreçten geçiyor. Özellikle koronavirüs denen illet salgın sonrası, birçok işletme kapısına kilit vurmuş durumda.

Bundan dolayı, alınan önlemler sebebiyle, eğlenceden uzak bir hayat yaşamaktayız. En azından bu tür yapılan etkinlikler sayesinde, Trekking katılımcılarına, herkesin doyasıya eğlene bileceği, güzel bir imkan sunulmuş oldu.

BEYKOZ TREKKİNG’E ATV TV’DEN DESTEK

Beykoz Trekking grubunun Çarşamba yürüyüşü Akbaba köyünde yapıldı. Akbaba köyü doğa yürüyüş etkinliği, hafta içi yapılmasına rağmen, katılımcı sayısının oldukça fazla olduğu gözlendi. İnstagram ve Facebook aracılığı ile ATV Televizyonunun çekim yapacak duyurusu, katılımcı sayısını arttırdı.

Her zaman olduğu gibi, gelen kişilerin büyük  çoğunluğu, Beykoz ilçesi dışından oldu. Kimler nerelerden gelmedi ki. Avcılar, Eyüp, Fatih, Şişli, Sarıyer, 4.Levent, Ataşehir, Kozyatağı, Kadıköy gibi semtlerden birçok doğasever yürüyüş için ilçemizi tercih etmişti.

Netice itibariyle dünkü etkinliğine katılan birçok doğa sever, güzel geçen eğlence sonrası, bir dahaki etkinlikte buluşuruz deyip vedalaştılar. Bu arada son olarak bizler de Beykoz ilçesinin tanıtımına öncülük eden

Beykoz Trekking kurucusu, Niyazi Öztürk Bey ve ekibine Er-Ha Beykoz, Beykoz Haber 1908 ve Beykoz Havadis Haber sitesi olarak, teşekkür ediyoruz.

Not: Bu çarşamba günü ATV Televizyonunun çekimlerini yaptığı, Beykoz Trekking Akbaba köyü yürüyüş etkinliği. Önümüzdeki Cumartesi veya Pazar günü, İbrahim Sadri’nin Sabah Haber Kuşağı programında yayınlanacaktır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder