23 Mayıs 2021 Pazar

ÜMİT YILMAZ YAZIYOR...." KAZANMAK İÇİN HER ŞEY MÜBAH MI? "


Spor rekabete dayalı bir mücadele şeklidir.
İster bireysel, ister takımlar olarak olsun yoğun bir çalışma gerektirir.
Bazen bir başarı için senelerce emek verir sporcular.

Gecesini, gündüzüne katarak çalışır, çaba gösterirler. Spordaki temel amaç öncelikle başarıdır. Özellikle profesyonel sporlarda başarının kriteri genelde alınan kupa yada madalyalardır.

Her sporcu ,kulüp yada takım mücadeleler başlamadan önce kendine bir hedef koyar. Kimi hedefini küçük tutup ligde kalmayı yada birkaç tur geçmeyi hedeflerken, kimisi de sonuna kadar gidip şampiyon olmayı hedefler.

Kazanmak için konsantre olma, çalışma ve hedefe odaklanma önemli kriterlerdir.
Bana göre sporda kazanmak kadar kaybetmekte değerlidir. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim dostlar. Önemli olan rakibinin de senin kadar emek verdiğini, istediğini unutmamaktır. Kaybettiğinde rakibini alkışlayabilmektir.

Kazanmak tabii ki önemlidir. Kazanmayı daha da önemli kılan centilmence mücadele ederek kazanmayı hak etmektir. Kazanabilmek için rakibi küçük düşürecek tavır ve hareketlerde bulunmak sporun doğasına aykırıdır.

Önemli olan spor ahlakına uygun davranmaktır. Kaybettiğinde yaptığın mücadeleden dolayı rakibin seni takdir etmesi, alkışlaması da bazen kazanmaktan da kıymetli bir davranıştır.

Bir maçı yada yarışmayı kazanacağım diye hile, hurda, doping yapmak, kavga, dövüş çıkartmak, rakibi küçük düşürücü hal ve hareketler yapmak uygun bir davranış biçimi değildir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir sözünde "Ben sporcunun zeki çevik ve ahlaklısını severim" derken yukarıda yazdıklarımdan bahsetmiştir.

Çok sevdiğim bir söz vardır. Bence tüm sporcularında kulağına küpe olacak kadar değerli bir sözdür. Eskiler "Kaybetmek kazanmanın kardeşidir. Önemli olan centilmence mücadele edip kazananı tebrik etmek, kaybedeni teselli etmektir" derler.

Gerçekten sporun amacını mükemmel özetleyen bir sözdür. Hak ederek daha fazla mücadele ederek kazanmak her şeyden kıymetlidir. Mücadele sonunda dostça, kardeşçe el ele ayrılmak doğru olan bir davranış biçimidir.

İllaki kazanacağım diye sporun doğasına aykırı davranmak doğru değildir.
Kısaca sözün özü kazanmak için yapılan her şey mübah değildir.

Yazı: Ümit YILMAZ
22 Mayıs 2021 Cumartesi

Yazmaya üretmeye devam. Yolun sonu Allah nasip ederse yazdıklarımı toparlayıp birkaç kitap çıkartmak ve bu dünyaya güzel anılar bırakmak olur inşallah dostlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder