15 Kasım 2023 Çarşamba

TALİP ERCAN, " DELİVERY, ACHİLLES YEHDİ "


Gelin bu yazımda biraz neşeli bir giriş yapalım...Edebiyat Bölümü mezun olunca 30 yıllık mesleki kariyerimde bunun faydalarını az görmedim. Özellikle spor medyasında bu günkü yazımın başlığındaki gibi başlıkları çok görmek mümkün.

Haydi sizi zora sokmayayım okunuşu ile bir Türkçe anlam çıkaralım, yani " Deli verdi Akıllı yedi

Delivery, teslimat anlamı taşımakta, Achilles zaaf, zayıf nokta anlamı da taşırken, Yehdi, akılsız, haylaz, terbiyesiz anlamına da gelmekte...toplamda ne kadar da Türkçesine uygun ve yakın bir anlatım olduğunu her halde anlaşışsınızdır.

Toplumda da o kadar çok işini delice seven ama akıllıların zaaflarından yararlandıkları kişiler var ki...yani onların yaptıkları güzellikleri, karşılıksız ya da karşılığı rakamlarla ifade edilmez katkıları akıllı geçinenler bir güzel yemekte!!!

Tarihimize bakıldığında Deliler, Osmanlı Döneminde orduda görevli süvari birliği askerleri olarak bilinmekte, hatta bir sinema filmleri bile var.

Deli-Akıllı karşılaştırmasında öyle örneklere rast gelinmekte ki kim deli kim akıllı çözebilene helal olsun !

Biz de işimiz gereği bir nevi deliler safında mıyız ne?  hep biz veriyoruz, üretiyoruz birileri yemekte...ha o yemeğin karşılığını verenleri istisna tutuyorum o da başka konu...

Bakın yine deliliğim tuttu, bir maç tezahüratı aklıma geldi, " Beykoz'a gelmek delilik olsa gerek..." Achilles olun diyesim geliyor...




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder