20 Ağustos 2021 Cuma

BEYKOZ İLÇESİNİN TAEKWONDO ANTRENÖRLERİNİN KONUĞU İDİK...


Ülke olarak savunma ve mücadele sporları olarak tanımlanan branşlardan üst üste gelen başarılı sonuçlar bu spor dallarına olan ilgiyi de üst seviyelere çıkarmakta...Beykoz İlçemizde de bu anlamda özellikle Taekwondo Sporundan başarılı sonuçlar gelmeye devam etmekte.

Beykoz Belediyesi Gençlik Spor Kulübünün başını çektiği Taekwondo'da değişik salonlarda, değişik spor dallarında faaliyette bulunan Antrenörler ile planladığımız buluşmayı nihayet gerçekleştirebildik.

Tabii ki 5 Antrenörün katılım sağladığı birkaç ismin ise selamlarını iletip iş yoğunluğundan katılamadığı davete icabet ettiğimizde karşımızda Türkiye'nin Büyükler Kategorisindeki İlk Avrupa Şampiyonu olan Halit Avcı gibi bir duayeni görmekte fazlası ile sevindirdi. 

Onunla birlikte görev yaptığı dönemde Beykoz Spor Kulübü Taekwondo Şubesinde çok başarılı sporcular çıkmasında imzası olan Yaşar Aydınoğlu bir başka bu spor dalına gönül vermiş isim olarak anılar yolculuğuna çıkarttı bizleri. Beykoz Spor Kulübü Sporcusu olan Sibel Yıldırım'ın başarısı geldi gözümüzün önüne.

Sibel Yıldırım'ın başarı haberlerini yapmıştık bir kez Uluslararası Arenada Avrupa, Dünya, Üniversiteler Şampiyonası gibi birçok Şampiyonadan dereceleri olan bir sporcuyu Türk Sporuna kazandıran Halit ve Yaşar Hocalar ile ayaküstü bir nostalji turu yaptık.

Halit Avcı ile çok uzun yıllar öncesine rastlayan bir tanışıklığımız bulunmakta...hayatında önemli bir yeri olan Taekwondo Sporunda hemen her aşamada görev yapmış...önce aktif sporculuk ve yaşadığı başarılar, ardından işin Antrenörlük kısmı ve sonrasında ise hakemlik boyutu...Hakemlik demişken Uluslarasrası Arenada da görev yapmış isimden bahsediyoruz. Son yıllarda ülke olarak yakalanan başarılar kendisini de fazlasıyla sevindirmekte. 

Halit Hoca Yaşar Hoca birlikte Beykoz Spor Kulübünde görev yaptıkları dönemde çok zor şartlarda Dünya 3.olan bir Genç Kız'ı bulup, yetiştirip, Milli Takımlar düzeyinde yarışmaya soktuklarının altını çizerken bunun hiçte kolay olmadığına vurgu yaptı.

" Düşünün Taekwondo sporu için istekli çocuklarımız, gençlerimiz var ancak onları antre edecek ne elverişli bir ortam ne de bu spor dalına özgü malzemelerimiz vardı. Veliler ile ele ele vererek ne toplayabildiysek bu ortamı oluşturduk. Öylesine olumsuz bir ortamda  bir buçuk senede Dünya 3.sporcu çıkardık. Ben 9 yaşında bu spora başladım ki o zamanlar vanku vuşku diye geçerdi bu spor dalı. Abim Beykoz Spor Kulübünün o zamanki tarihi binasında beni bu spora yönlendirdi, başlattı. O tarihi binada benimle ve öğrencilerimle özellikle de Sibel Yıldırım'ın başarısı ile tarihe not düşülecek başarılar yaşadık. Ama maalesef geçmişimizde bu kadar başarılar ve Taekwondo camiasındaki tanınırlığımız ortada iken kurumlar bizi maalesef değerlendiremiyor. Birçok sporcuya katkımız olabilir, sağ olsunlar Yücel Başkan zamanında adımızı bir sokağa verdiler minnettarım. Maalesef Beykoz Belediyemizden yeni spor salonları açılmış olmasına karşın bizden yararlanma babında bir teklif gelmiş değil"


Yaşar Aydınoğlu son gerçekleşen Olimpiyat Oyunlarında alınan madalya sayısına bakıldığında yüzde yirmilik bir dilime denk düşen madalyanın Taekwondo'dan geldiğine dikkat çektikten sonra genel anlamda önemli saptamalarda bulundu..." Türk insanın kas, anatomik yapısına bakıldığında mücadele sporlarına uygunluğu ve avantajı ortay çıkmakta. Bunun için devlet burada bunu da dikkate alarak mücadele sporları olarak nitelenen Taekwondo, Karate, Güreş, Boks gibi sporlara teşvik edici bir rol üstlenmeli, bu dallarda daha başarılıyız. Sponsorluk yasası daha geniş kitleyi içine alabilecek derecede güçlendirilebilir. Olimpiyat şampiyonalarında ülkeler madalya sayılarına göre değerlendirilmekte, bunu atlamamak gerekir. Avrupa'da en genç nüfus ortalamasına sahip bir ülkeyiz. İşte bu genç nüfusu spor salonlarında değişik kategorilerde değerlendirebiliriz. Taekwondo Federasyonumuz gerçekten de başarılı. Son katılım sağlanan Olimpiyatlarda alınan madalyalar ortada. " 

" Beykoz'da 40 yıldır bu spor dalı ile uğraştık sonrasında işin antrenörlük kısmına geçtik. Bu sporcuların kimisi şampiyonluklar yaşadı, kimisi farklı meslek dallarına yöneldi, kimisi bankacı, kimisi asker, kimisi polis ya da öğretmen oldu. Bu insanların küçük yaşlardan itibaren yetişmelerinde katkımız, faydamız olmuş ise ne mutlu bize. Yine yetiştirmeye devam edeceğiz ve de ediyoruz da. Bizim için öncelikli olan insan olmaları güzel, erdemli insan olmaları...yarışmalar bizim için ikinci planda...şimdi biz bu taekwondo sporunu yaymak adına katkılarımız devam ediyor. Lakin maddi, manevi tıkandığımız noktalar çok oldu. Keza yaşanan Pandemi sürecinde birçok sporcu kaybettik. Taekwondo adına güzel bir oluşum yakaladık ama maddi manevi anlamda yerel belediyenin desteğini almak çok gerekli ve önemli, bu anlamda katkılar görmek istiyoruz. Türkiye Şampiyonalarına gitme anlamında bir zorluk yaşıyoruz, maddi imkansızlıktan tıkanıp kalıyoruz. Ama öbür taraftan öyle belediyeler de var ki  destek veren, illaki de kendi bünyesinden bir sporcu olmasına da gerek yok. Bize destek verilsin Beykoz'un gençlerinden Uluslararası arenadan madalya getirecek daha çok şampiyon çıkarırız bundan herkes emin olsun "

Bu iki isim dışında Beykoz İlçemizde bu spor dalına gönül vermiş isimlerden olanlar ise Beykoz Elmalıspor Kulübü Taekwondo Takımı Antrenörü Alaattin Başkurt, Çağlayan Taekwondo Spor Kulübünden Çağlayan Bağdatlıoğlu, Bey Taekwondo-Kıck Boks-Fıtness Spor Kulübünden Mustafa Zurnacı Hocalar da sohbete dahil olan değerler idi...

Birçok spor gibi Taekwondo Sporunda Pandemi sürecinde salonların kapalı olması ile bir boşluk yaşanmamışta değil...işte bu arayı kapatabilmenin telaş ve heyecanı içinde bulduk antrenörleri...

Gerçekten de yıllardır bu işin içinde olan spor adamları olarak önemli tespitlerde bulunup, görüşlerini aktardılar. Özellikle kendi branşını da içine alan Savunma Sporlarında Olimpiyatlardan gelen dereceler onları da bir hayli mutlu etmiş. Öte yandan Beykoz İlçesinden de Beykoz Belediyesi GSK bünyesinden çıkan Şampiyonları da takdir etmeden geçemiyorlar.

Taekvondo ve benzeri spor dallarında işin eğitim ve yetiştiricilik kısmında bulunanlar ilçe yöneticilerinden daha fazla ilgi beklentisinde. Beykoz ilçesinde başarılı sporculara teşvik ve katkı anlamında daha üst düzeyde yardımların olması taraftarılar.

Bunu söylerlerken de değişik ilçelerden belediyelerin ödül yönetmeliklerine ilişkin çarpıcı örneklerde vermedi değiller...

Deneyimli antrenörlerden Bey Taekwondo-Kıck Boks-Fıtness Spor Kulübünden Mustafa Zurnacı Beykoz'da bu spor dalına önem vermiş, tercih etmiş geniş bir kitlenin olduğuna vurgu yaparken, " Ben 39 yıldır bu spor dalının içindeyim. Hiç yetiştirmesem en az 1500-2000 sporcuyu bulur...Yılda bize gelen sporcu sayısı 100-150'li bulmakta ortalama...destek verilirse niye bizden de bir Olimpiyat Şampiyonu çıkmasın ...Tabii ki önceliğimiz hem ülkemize, hem de ilçemize başarılı ve de Uluslararası Müsabakalarda madalya kazandıracak sporcular yetiştirmek. Bunun yanı sıra karakterli, özgüveni olan ailesi ve topluma saygı ve sevgi ile bakan genç insanları yetiştirebilmek de amaçlıyoruz. Beykoz'dan Olimpiyatlar, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarından başarılı ile dönecek sporcular neden olmasın diyoruz...gerçekten de zor ve meşakkatli bir bir süreç yaşıyoruz. Bir sporcunun yetişmesinin hedef merdivenlerini basamak, basamak çıkabilmesi için konunun her iki yanında da olan yani hem sporcu, hem de biz antrenörler olarak uzun vadeli çalışmalarımız olmakta. Ben artık bizler gibi mücadele ya da başka ifade ile savunma sporları ile uğraşan antrenörlerin de gereken değeri görmesi taraftarıyım. Hepimiz aynı amaç doğrultusunda hizmet verme gayretindeyiz. Ancak gel gelelim her hangi bir Türkiye Şampiyonasına katılım sağlama düşüncemiz bile maddi birçok sıkıntıyı da beraberinde getirmekte. Bu anlamda yerel yöneticiler tarafından işin bu boyutunda destek görmek istiyoruz " diye konuştu.

Beykoz Elmalı Spor Kulübü Antrenörü Alaattin Başkurt ise Taekwondo Sporunda ulusal ve uluslararası müsabakalardan başarı ile dönen tüm Beykozlu, ya da Beykoz ilçesi spor kulüplerinden herkesin kendilerini de sevindirdiğinin altını çizerken, " Bu spor dalına gönül veren bizler çok güzel bir sinerji yakalamış durumdayız. Bazı anlarda birlikte antrenman yapma durumlarımda olmakta. Her an hocalarımız ile birlik beraberlik altında bir araya gelip bu spor dalının ilçemizde daha üst seviyelere taşınması için karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyoruz. Sizin vasıtanızla ilçemiz adına bu spor dalında başarı elde etmiş sporcuları okuyoruz, bizler de tebrik ediyoruz ancak şunu de belirtmek isterim ki Beykoz Belediyesi GSK dışında da bu spor dalına emek vermiş kulüplerimiz ve antrenörlerimiz de var. Be her bir sporcumu birer pırlanta gibi görüyorum, gerek sporculuk gerekse de kişilikleri ile . İşin farklı bir boyutuna bakıldığında inanın bir Türkiye Şampiyonasına katılabilmek için ne fedakarlıklar gösteriyoruz. Sporcularımızın ailelerinin maddi durumları ortada, birçok zaman aramızda ne toplayabiliyorsak öyle gidebiliyoruz şampiyonalara. Bu konuda ilçe yerel yöneticilerinden destek bekliyoruz, hiç olma ise başarılı, derece yapmış sporcularımıza verilebilir bu destek. " dedi.

Beykoz İlçesi Taekwondo Dünyasının en genç antrenörlerinden olan ve kendi adına da kurulmuş bir spor kulübü bulunan Çağlayan Bağdatlıoğlu ise öncelikle kendilerine vermiş olduğumuz ilgi alaka ve katılımımız dolayısı ile teşekkürlerini iletirken, " Ben burada bulunan değerli antrenör büyüklerimin tabiri caizse ellerinde büyümüş genç bir kardeşleri olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kulüp olarak İstanbul ve Türkiye Şampiyonalarında değişik kategorilerde derece elde etmiş sporcularım da var. Ama hedef çıtamızı daha da yüksek tutmak istiyoruz. Bizler gibi spor dalları maalesef futbolcun gölgesinde kalmış durumda. Bizlerin de tanınmaya, bilinmeye hangi şartlarda ilçe çocuk ve gençlerine spor yapma imkanı sunduğumuzun bilinmesi, görülmesini istiyoruz. Beykoz İlçemizde çocuk ve gençlerimiz muhatap olacakları olumsuzların önüne geçilmesinde biz değişik spor dallarında emek harcayan insanlarda da gereken değer ve önemin verilmesini istiyoruz. Beykoz'un Yerel Yöneticilerini antrenmanlarımıza ziyaret bekliyoruz. " şeklinde görüşlerini beyan etti.

Beykoz İlçesinde Taekwondo sporuna gönül vermiş isimler ile buluşmamızda sıradaki sohbet yaptığımız isim ise Türk Taekwondo Tarihine adını altın harfler ile yazdırmış bir isim, bir marka ve de Devlet sporcusu ünvanlı değerli bir spor adamı Halit Avcı...

Beykoz ilçesinde bu güne değin 26-27 ayrı spor branşında haberlerimiz ile kamuoyunu bu anlamda bilgilendirme gayretinde olduk. Tabii ki futbol ana eksenli oldu çalışmalarımız...bu davet ve ERHA Beykoz olarak yapmış olduğumuz ziyaretten şunu anladık ki, her yerde çocuk ve gençlerimiz için ile kurulan cümleleri duymak mümkün iken bunun en bariz örneklerini yani bu çocuk ve gençlere bin bir emek ve zorluk ile sporculuk hayatlarına yön veren değerli antrenörleri ve spor adamlarını da ihmal etmemek gerekiyor.

Öncelikle onlata yapılabilecek en büyük katkılardan biri değişik dönemlerde gittikleri Türkiye Şampiyonalarında kendilerine ulaşım anlamında bir katkıda bulunulabilir. Şu denebilir ki " Salonları var oradan gelen kaynaklar ile yapsınlar bunu "...kazın ayağı hiçte öyle değil, bir kere antrenman yapabilecekleri salonlar çok az, olanları da değişik spor dallarında kullanılmakta. 

Öte yandan bir spor dalında spor salonu işletmeciliği onlar için de mümkün değil ve kazançları da olmuyor. Her birinin kendi çalıştıkları değişik iş kolları, ailelerini geçindirdikleri meslekleri var. Hatta birçok zaman özellikle de Türkiye şampiyonası dönemlerinde kendi ceplerinden karşılamaktalar masrafları. Çünkü sporcu ailelerinin ekonomik durumları ortada.

Beykoz'da Taekwondo türü spor dallarına müthiş bir ilgi var...tamam futbol dışındaki değişik spor dalları ile Beykoz Belediyesi GSK belli bir mesafe kat etmiş durumda, ama oralardaki imkanlar da ortada. "İyi ya bunlar da gitsinler Beykoz Belediyespor bünyesinde spor yapsınlar " diyerekten kolaycı bir bakış açısı da olmamalı. Beykoz Belediyesinin her spor salonunda, bu kadar geniş bir ilçe coğrafyasında ulaşabilmesi, hizmet sunabilmesi, her mahalleye bir sor salonu açabilme imkanı da ortada yok iken mevcut spor kulüplerine malzeme olsun, ulaşım olsun destek verilmesi şahsi kanaatimiz olmuş durumda.

Onlar yıllardır kamuoyuna seslerini duyurabilme, kendilerinin de varlığından haberdar edebilmenin mücadelesini vermekte. ERHA Beykoz olarak olabildiğimiz her vakitte yanlarında olma düşüncesindeyiz.

Bu arada Beykozlu Taekwondo Antrenörlerinin davetinde Yerel Medya'dan değerli dostumuz Özgün Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sedat-Gülhan Dalar Çifti de katılım sağlamıştı. Sedat Dalar yaptığımız röportaja önemli katkılarda bulunup görüş beyan etti. Çocukları için bu spor dalı kafalarının bir köşesinde yer edindi.

TALİP ERCAN-ÖZEL RÖPORTAJ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder