25 Haziran 2021 Cuma

YEŞİLAY BEYKOZ, İLÇE MEDYASINA KENDİNİ TANITTI

 

Yeşilay Beykoz Şubesi tarafından, ilçe Medyası ve bazı muhtarların buluştuğu bir organizasyon ile faaliyetleri hakkında bilgi aktarımında bulunuldu. 

Beykoz Belediyesinin Alibahadır Mahallesinde bulunan Okçular Vakfı Tesisleri içindeki Kemankeş Restorandaki programında Yeşilay Beykoz Şubesi bünyesinde değişik görev ve sorumluluk üstlenmiş isimler de katılım sağladı.




Ülkemizde ve dünyada artış gösteren ve ilçemizde de maalesef birçok örneğinin yaşandığı bağımlılık ile mücadele kapsamında bir dizi çalışmalar gerçekleşmekte idi. Uzun süredir Beykoz İlçemiz resmi makamlarının da konuya hassasiyet göstermesi sonrasında okullar düzeyinde seminerler yapılırken, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü bu anlamda birçok operasyona imza atılmakta.




Kuruluşu çok eski yıllara hatta Osmanlının son dönemlerine kadar inen 1920  kuruluşlu, yani 1 asrı geride bırakan Yeşilay Derneğinin 2016 yılında Faaliyete başlayan Beykoz Şubesi Aktif bir yol izlemeye başlarken Şube Başkanı Dr. Mahmut Talha Uçar, İlçenin bazı muhtarları ve Yerel Medya temsilcileri ile bir buluşma gerçekleştirdi.




Başta Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı ve Çubuklu  Mahallesi Muhtarı Hüsnü Kolcu olmak üzere katılan aralarında Rüzgarlıbahçe, Mahmut Şevket Paşa, Soğuksu, Çengeldere, Yalıköy, İshaklı, Göksu Mahallesi muhtarlarının yanı sıra medya mensuplarına rakamlar ile eklediği bir durum tespiti yapan Dr. Uçar, Pandemi Sürecinde de çalışma ve faaliyetlerine ara vermediklerini söylerken 1723 kişinin katılımı ile Online Eğitim yaptıklarına vurguda bulundu.




Geçtiğimiz günlerde Beykoz Merkezde yen yerlerine taşındıklarını hatırlatan Dr. Mahmut Talha Uçar Yeşilay Danışmanlık Merkezi ( YEDAM ) sayesinde Beykoz'da bu anlamda yapacakları   çalışmalara hız vereceklerini söylerken, Pandemi Sürecindeki gerileme sonrasında yüz yüze görüşmelerin başlayacağını belirtti. Dr.Uçar vatandaşlarının Yeşilay Danışmanlık Merkezinin ( YEDAM ) yeni numarası olan 115 numaradan kendilerine ulaşılabileceğini de konuşmasına ekledi.




Yeşilay Beykoz Şube Başkanı Dr.Mahmut Talha Uçar'ın düzenlenen toplantıda verdiği mesajlara gelince...

Toplantıya katılım sağlayan muhtarları da içine alarak bir görüş açıklayan Dr.Uçar, " Çok zorlu bir konu ile uğraşmaktayız, bu konuda toplumsal desteğin olması da kesinlikle gerekli...özellikle Mahalle muhtarları olarak sizler mahallenizin gözü kulağı konumundasınız. Beykoz ilçesi olarak bir dezavantajımız da bölgemizdeki ormanlık alanların çokluğu. Ormanlar ile birlikte metruk binalar, inşa alanları da madde kullanıcıları için mekanlar olmakta.  Bu konuda emniyet görevlilerimiz tarafından rutin kontroller de yapılmakta. Öte yandan ilçelerde Kaymakamlıklara bağlı -Uyuşturucu ile mücadele kurulları- da bulunmakta. Bu arada Pandemi süreci boyunca da maalesef Kuryeler vasıtası ile maddelerin servis yapıldığı gerçeği de yaşandı, ortaya çıktı. "



" Sağlık Bakanlığının bu konuda tedavi süreci olarak da yetişmesi maalesef mümkün olamıyor, çünkü sayılar ortada. Önümüzde 20017-18 Dönemi veri örnekleri de mevcut Ayakta tedavi için 250 bin kişiden bahsediliyor. Düşünün ki Devletimiz Covid-19 Salgını sürecinde o kadar yatak kapasiteli yerler elinde varken, tedavi süreci uygularken 250 bin rakamının ne ifade ettiği acı bir gerçek. 3 ayrı aşamayı ifade eden bir süreç var. Bir birinden farklı kullanım malzemeleri var...Eroin kullanımı, bağımlılığı çok zor tedavi gerektirirken, Bonzai kullanan bir kişiye terapi, manevi yaklaşım, ödül sunma gibi yaklaşımlarla kurtulabilme umudu var. Yeşilay olarak bizlerin koruyucu-öneyici hizmetlerimiz bulunmakta."



" En önemli hizmet alanımız korumak...değişik bakanlıklar ile protokol ve işbirliğimiz bulunmakta...Türkiye Bağımlılıkla Mücadele programı doğrultusunda 10 milyon öğrenciye eğitim verildi. Bu eğitimleri İlkokul, Ortaokul ve Liseler düzeyinde ayrı, farklı şekillerde vermekteyiz. Öte yandan tütün-sigara  kullanımı ülkemizde had safhada her üç kişiden biri bunu yüzdeye vurursak yüzde 36 olmakta. Alkol ve uyuşturucu kullanım ise bu kadar değil. 2018-2023 yıllını içeren5 yıllık bir strateji ülkemizde uygulamaya koyuldu ve bu yönde çalışmalar yapılıyor. Bilindiği üzere bir buçuk yıldır  devam eden bir pandemi sürecini yaşıyoruz. Biz Yeşilay Beykoz Şubesi olarak Onlıne seminerler verdik. 45-50 Dakikalık bu seminerlere toplamda 1723 kişi katılım sağladı. Hatta bugün burada bulunan Rüzgarlıbahçe Mahallemiz Muhtarı Sedat Altun da sigarayı bırakanlar kervanına katıldı bu süre zarfında. İlçemizdeki KYK Yurtları, Kamu-Resmi  kurumlar ve bağlı müdürlükleri, Beykoz'da bulunan Üniversiteler olmak üzere ilçemizde birçok farklı yerlerde eğitim-bilgilendirme çalışmalarımı gerçekleşti. Şahinkaya Mahallemizdeki İlkokulda bir Yeşil Oda yapıldı."



Yeşilay Beykoz Şubesi Başkanı Dr.Mahmut Talha Uçar yaptıkları mücadele ve faaliyetlerde Beykozluları yanlarında görmek istediklerini söylerken, " Kapımız herkese açık, Üyelik ücreti daha önce yıllık 60 lira gibi bir rakam iken son Genel Kurulda bu kaldırıldı, sembolik olması için 1 liraya indirildi. Dolayısı ile üye olmak artık kolay. " 




Karşılarında dünya çapında birkaç markanın olduğunu söyleyen Dr.Uçar açıklamalarına şöyle devam etti, " Gerek dizilerdeki karakterler, gerek farklı sanatçılar hatta sporcular özellikle de kadınlar üzerinden sigara alışkanlığı ile ilgili yoğun bir yönlendirme yapılmakta. Dünya Sağlık Örgütü de olmak kaydı ile ülkeler düzeyinde Sigara Kullanımının azaltılması ve tamamen ortadan kaldırılması yönünde ciddi çalışmalar yapılmakta. Mesela İsveç 2023 yılında sigara üretimi ve satışını tamamen yasaklama kararı aldı. Onların avantajı nüfusa vurulduğunda şu anda yüzde 5 seviyelerinde olmaları. Biz ülke olarak mutlak surette sigara kullanımını ilk hedef olarak yüzde 10'dan aşağı indirmek zorundayız. Maalesef ülkemizde medya anlamında da birçok yanlış, farklı anlamlar taşıyan haber cümleleri, başlıkları da kullanılmakta, Örneğin Altın Vuruş diye tabir edilen bir Haber Cümlesi var. Neden Ölüm vuruşu değil de Altın Vuruşu denmekte. Son zamanlarda Televizyon ekranlarında yayınlanan bir kamu spotu var dikkatleriniz çekmiştir...-Onlar kazanırken, bizler kaybediyoruz-başlıklı. 850 Milyar dolarlık bir pazara sahip bir sigara şirketler ağı bulunmakta. 4-5 tane tekel diye ifade edilen firmalar var. Siz bu konu üzerine ne kadar yoğunlaşsanız, yazılsa çizilse yeri geliyor bu sermaye gücünün açtığı mahkemelerin muhatabı olunmakta. Onun için bu kamu spotunun ilk kez bu firmaları hedef almasını anlamlı bulmaktayız. "



ERHA BEYKOZ / TALİP ERCAN





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder